Πακέτο βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον ετοιμάζουν οι χώρες της ευρωζώνης για τη διάσωση της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο δεν επικαλείται πηγή, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα προέρχεται από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, αλλά η Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στη ζώνη ευρώ, είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ads

Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι ένα άλλο, μικρότερο σχέδιο, είναι τώρα υπό μελέτη και αφορά βοήθεια ύψους 45 με 50 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ιρλανδία. Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στο Δουβλίνο για να συζητήσουν σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας προκειμένου ν΄αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη θα ανακοινώσει η ιρλανδική κυβέρνηση το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιρλανδίας, πριν από οποιδήποτε διεθνές οικονομικό πακέτο στήριξης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο για να οριστικοποιήσει το 160σέλιδο πρόγραμμα το οποίο καθορίζει τρόπους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», αναφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο επισπεύθηκε η ημερομηνία ανακοίνωσης του προγράμματος ώστε να θεωρηθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα που αποφάσισε η κυβέρνηση και όχι ένα πρόγραμμα που υπαγορεύθηκε από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα ακόμα σχέδιο το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά του πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε εκτιμά ότι το ευρώ βρίσκεται εκτός κινδύνου παρά τη δημοσιονομική κρίση στην Ιρλανδία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στη ζώνη ευρώ και ανεξάρτητα από τη ζώνη ευρώ, η περίπτωση της Ιρλανδίας απαιτεί να βοηθήσουμε τη χώρα αυτή εφόσον το ζητήσει. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιρλανδία, παρόλο που δεν έχει διατυπωθεί επισήμως κανένα σχετικό αίτημα», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Την πρόθεση της να συμμετέχει στη δανειοδότηση της Ιρλανδίας εξέφρασε και η Σουηδία, μέσω του πρωθυπουργού της χώρας, Φρέντρικ Ράινφελντ. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια διμερής βοήθεια. Περιμένουμε ν΄ακούσουμε περισσότερα από την ιρλανδική κυβέρνηση. Αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ κοντά με την Ιρλανδία και είμαστε πάντα έτοιμοι ν΄ακούσουμε και να βοηθήσουμε εάν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Ράινφελντ.