Το γεγονός πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν ποτέ ένθερμος υποστηρικτής του φεμινισμού ήταν λίγο πολύ γνωστό, αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του σχετικά με τις αμβλώσεις εξαγρίωσαν το γυναικείο φύλο στη γείτονα χώρα. Κάποιοι υποστηρίζουν ωστόσο πως πρόκειται απλά για έναν αντιπερισπασμό, ώστε να αποσπάσει τη προσοχή της κοινής γνώμης από τη σφαγή των Κούρδων αμάχων.

Ads

Εδώ και εβδομάδες χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν ενάντια στη κυβέρνηση του 58χρονου  πρωθυπουργού  Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωσή του ότι προτίθεται να απαγορέψει τις εκτρώσεις αλλά και τις γεννήσεις με καισαρική τομή. Από τότε αναζωπυρώθηκε, για μία ακόμα φορά, η συζήτηση για το ρόλο των γυναικών στη τουρκική κοινωνία.

Το πότε ακριβώς ο Ερντογάν άρχισε να χάνει έδαφος στη προτίμηση των γυναικών δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί καθώς οι δηλώσεις του στη διάρκεια χρόνων είναι αυτές που συνέθεσαν το αντιφεμινιστικό προφίλ του Τούρκου πρωθυπουργού.

Το 2008 σε ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  στην επαρχιακή πόλη Ουσάκ συμβουλεύει τις «αγαπητές αδελφές» του να κάνουν τουλάχιστον 3 ή, κατά προτίμηση, 5 παιδιά για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο τουρκικής εφημερίδας πως ο Ερντογάν θα ήθελε να μετονομαστεί η συγκεκριμένη ημέρα σε «Διεθνής Ημέρα Τοκετού».

Ads

Σε άλλη ομιλία του ενώπιον γυναικείων οργανώσεων στο παλάτι Dolmabahce στη Κωνσταντινούπολη το 2010, ομολόγησε «Δεν πιστεύω στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Αυτό που εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς από το προφίλ και τις δηλώσεις του Ερντογάν είναι πως πρόκειται για έναν βαθειά συντηρητικό άνθρωπο, με παραδοσιακές αντιλήψεις για τις γυναίκες αλλά και την οικογένεια που πρέπει να είναι πατριαρχική.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Τουρκία είναι σήμερα 29%, το χαμηλότερο μεταξύ όλων των 34 χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι ήταν φυσικά γνώστες των απόψεων του Ερντογάν όταν τον εξέλεξαν για τρίτη φορά πέρυσι, όπως αυτή που εξέφρασε σε μια εργαζόμενη ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να εισέρχονται στους ανώτερους πολιτικούς κύκλους επειδή αυτό «είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση».

Παρ ‘όλα αυτά, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η πιο σύγχρονη χώρα μεταξύ των μουσουλμανικών εθνών. Το ΑΕΠ αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς ενώ η χώρα έχει γίνει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και μία περιφερειακή υπεδύναμη από το 2003 όταν οι ισλαμιστές του Ερντογάν ανέλαβαν την εξουσία.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει, καθώς σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Μπινάζ Τοπράκ «Για τον Ερντογάν δεν είναι θέμα να μετατρέψει την Τουρκία σε μια θεοκρατία», ενώ όπως παρατηρεί ο διεθνούς φήμης πιανίστας Φαζίλ Σέϊ «Η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο θρησκευτική». Όπως παρατηρεί, τέλος, ο συγγραφέας Ναντίμ Γκιουρσέλ «Αυτή η πολιτική οδηγεί τη χώρα στον ολοκληρωτισμό».

Το θέμα των αμβλώσεων που δεν είχε ιδιαίτερα συζητηθεί μέχρι τώρα στη δημόσια σφαίρα στην Τουρκία, είναι δεδομένο πως προκάλεσε απορίες σχετικά με το χρόνο που ο Ερντογάν επέλεξε να το αναμοχλεύσει.

Εξ’ου και οι εικασίες για προπέτασμα καπνού, ώστε να στραφεί αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης και σίγουρα μακριά από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν, όταν το Δεκέβριο του 2003  η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σκότωσε 34 αθώους πολίτες κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης με υποτιθέμενους μαχητές της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης  ΡΚΚ.

Όταν οι αντίπαλοι του Ερντογάν τον επέπληξαν για την αεροπορική επιδρομή, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον εαυτό του με τον δικό του τρόπο, λέγοντας: « Μιλάτε συνέχεια για την Uludere Κάθε έκτρωση είναι σαν μία Uludere». Εδώ πολλοί θα αντέτειναν ότι ένα έμβρυο που εχει αποβληθεί, δεν μπορεί να συγκριθεί με 34 νεκρούς Κούρδους.

Πηγή; Der Spiegel

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς