Tο ενδεχόμενο να παραδώσει πυρομαχικά για άρματα μάχης στο Ισραήλ, προκειμένου να στηρίξει τη χώρα «στον αγώνα της κατά της Χαμάς, εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας», σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Ads

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη συμφωνήσει καταρχήν να ικανοποιήσουν το αίτημα της κυβέρνησης Νετανιάχου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο έλαβε το αίτημα για την προμήθεια περίπου 10.000 βλημάτων ακριβείας των 120 χιλιοστών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Επειδή η αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να παραδώσει αμέσως την επιθυμητή ποσότητα πυρομαχικών, εξετάζεται η πιθανότητα να αποδεσμευθούν πυρομαχικά από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, ώστε να ικανοποιηθεί σύντομα το αίτημα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ads

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (12/1) η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε εκ νέου και με ξεκάθαρο τρόπο στο πλευρό του Ισραήλ σχετικά με τις κατηγορίες περί γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «πολιτική εργαλειοποίηση» της υπόθεσης και ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει ως «τρίτο μέρος» ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Γνωρίζουμε ότι διάφορες χώρες αξιολογούν με άλλον τρόπο την επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ωστόσο απορρίπτει ρητά τις κατηγορίες περί γενοκτονίας που έχουν διατυπωθεί τώρα εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και πρόσθεσε ότι «αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν απολύτως καμία βάση».

«Με δεδομένη την ιστορία της Γερμανίας στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του Ολοκαυτώματος, η κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα προσηλωμένο στην Σύμβαση κατά της Γενοκτονίας. Αυτή η Σύμβαση αποτελεί κεντρικό εργαλείο του διεθνούς δικαίου για την εφαρμογή στην πράξη του “ποτέ ξανά”. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική εργαλειοποίηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.