Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε σήμερα 17/4 νομοσχέδιο το οποίο κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία αλλαγής φύλου, ενώ προβλέπει και τη μείωση στα 16 από τα 18 χρόνια της κατώτατης ηλικίας που επιτρέπεται η αλλαγή φύλου.

Ads

Παρά τον σκεπτικισμό και την έντονη κριτική με την οποία είχε αντιμετωπιστεί η πρόταση νόμου, τελικά έγινε πράξη η ψήφιση του νομοσχεδίου. Η απλούστευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο και τα επίσημα έγγραφα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία ήταν πολύ μακρά, καθώς η αλλαγή φύλου στα επίσημα κρατικά έγγραφα μπορεί να διαρκέσει έως και επτά χρόνια στη Σουηδία», σύμφωνα με τον Σίντλουντ Πονκάλα, πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων (RSFL).

Χωρίς διάγνωση δυσφορίας φύλου

Η Σουηδία έχει νομιμοποιήσει την αλλαγή φύλου από το 1972, ωστόσο η διαδικασία απαιτεί εκτός από χρόνο και ιατρική γνωμάτευση για δυσφορία φύλου.

Ads

Για τους ανήλικους θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονιών τους, όπως και η γνωμοδότηση ενός γιατρού και της Εθνικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεν θα χρειάζεται όμως πια η διάγνωση περί δυσφορίας φύλου, ότι το άτομο δηλαδή υποφέρει επειδή δεν ταυτίζεται με το φύλο με το οποίο έχει γεννηθεί.

Πλέον η αλλαγή φύλου στα επίσημα έγραφα θα μπορεί να γίνεται ήδη από την ηλικία των 16 ετών.