Ένοπλοι λεηλάτησαν σήμερα τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας σε καταυλισμό προσφύγων στο Μογκαντίσου, όπου έχουν καταφύγει θύματα του λιμού από τη Σομαλία. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Ads


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters
, οι δράστες ήταν κυβερνητικοί στρατιώτες, οι οποίοι εισέβαλαν στον καταυλισμό την ώρα που οι άνθρωποι περίμεναν να τους διανεμηθούν τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM).

Η είδηση έχει επιβεβαιωθεί και από τον Άλι Ίσα, υπάλληλο μίας σομαλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που συνεργάζεται με το PAM, ο οποίος δήλωσε ότι “Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας λεηλατήθηκε και υπάρχουν θύματα. Πρόκειται για μία αυτοκινητοπομπή 10 οχημάτων τα οποία μετέφεραν 300 τόνους βοήθειας που επρόκειτο να διανεμηθεί από τον PAM.

Αρκετοί άνθρωποι “σκοτώθηκαν επί τόπου όταν παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ για να λεηλατήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια […] Όλος ο κόσμος έτρεξε για να σωθεί την ώρα που οι άνδρες ασφαλείας που συνόδευαν την ανθρωπιστική αποστολή αντάλλαξαν πυρά με τους δράστες”, δήλωσε επίσης στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Αμπντικαντίρ Μοχάμεντ, οδηγός των φορτηγών.

“Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν.
Επτά από αυτούς σκοτώθηκαν στον καταυλισμό. Οι άλλοι τρεις εκτός του καταυλισμού την ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι πρόσφυγες”, δήλωσε επίσης ο Άντεν Κούσοου, πρόσφυγας στον καταυλισμό Μπαντμπάντο.

Ads

Ας σημειωθεί επίσης, ότι περίπου 100.000 Σομαλοί έχουν καταφύγει τους τελευταίους μήνες στο Μογκαντίσου εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα τους , αλλά και ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής.