Σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Λονδίνο ο Αυστραλός μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ για να χειριστεί προσωπικά το σκάνδαλο των υποκλοπών της εφημερίδας του, «News of the World», που την Κυριακή εκδίδει το τελευταίο της φύλλο μετά 168 χρόνια. Εν τω μεταξύ σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαιτίας των στενών σχέσεών του με τον όμιλο Μέρντοχ και την εμπλοκή του πρώην συμβούλου του. Εχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για το θέμα, ενώ αργά το βράδυ συνελήφθη ένας 63χρονος, του οποίου το όνομα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Ads

Η ατζέντα της άφιξης του Μέρντοχ στο Λονδίνο, δεν έχει γίνει γνωστή αλλά θεωρείται βέβαιο πως, μετά την απόφαση για κλείσιμο της «News of the World» θα περιστραφεί γύρω από τη διάσωση της απόπειράς του να εξαγοράσει το 61% του τηλεοπτικού BSkyB.

Αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η επιτυχής έκβαση της «προέλασης» της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ στη Βρετανία, με το 61% του BSkyB, τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας του σκανδάλου, καθώς οι βρετανικές αρχές μπορεί να επιβάλουν αυστηρότερους όρους στο τοπίο.

Εξάλλου, το Εργατικό Κόμμα ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση την επίσπευση των διαδικασιών για την τοποθέτηση του επικεφαλής δικαστή στην επιτροπή που θα διερευνήσει το σκάνδαλο, ενώ ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κάλεσε την κυβέρνηση Κάμερον να προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που διέπει τον Τύπο.

Ads

Παράλληλα, ενδεικτικό της νέας τροπής που ενδέχεται να πάρει η υπόθεση είναι η αποκάλυψη από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» πως εξετάζονται στοιχεία για το εάν και πώς διευθυντικό στέλεχος της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας είχε διαγράψει εκατοντάδες e-mail από εσωτερικό αρχείο για να παρεμποδίσει την πορεία των ερευνών.

Όμως η αναξιοπιστία του Μέρντοχ φαίνεται πως δεν ήταν άγνωστη στη Μ. Βρετανία. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, που είχε αποκαλυφθεί το 2007, «κουκουλώθηκε» ως σήμερα, με την αστυνομία να επικεντρώνει αρχικά τις διώξεις μόνο σε δυο άτομα, τον «βασιλικό ανταποκριτή» της εφημερίδας και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, που θεωρήθηκε πως «έδρασαν μεμονωμένα». Τότε, ο Κόουλσον είχε παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας, για να προσληφθεί λίγο αργότερα ως…δεξί χέρι πρωθυπουργού του Ντέιβιντ Κάμερον.

Όσον αφορά τώρα τους 200 εργαζόμενους στη «News of the World», συγκλονίστηκαν με την είδηση του κλεισίματος της εφημερίδας, Όμως, ο Μέρντοκ όμως αρνείται να αποπέμψει τη Ρεμπέκα Μπρουκς, στενή συνεργάτιδά του η οποία ήταν διευθύντρια όταν άρχισαν οι υποκλοπές – όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο σχολιαστής Ιαν Μπάρελ, «μια ολόκληρη εφημερίδα θυσιάστηκε προκειμένου να σωθεί μια γυναίκα».