Αναλυτές – σύμφωνα με το Politico – εκτιμούν πως ενδεχομένως είναι το «πιο σοβαρό» σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια. Ο λόγος για το Κατάρ-Gate, την υπόθεση διαφθοράς που προκαλεί πολιτικό σεισμό στην καρδιά της Ευρώπης. Εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου είναι η Εύα Καϊλή, η οποία μαζί με ακόμη τρία άτομα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή με τις κατηγορίες τους ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της εγκληματικής οργάνωσης και της διαφθοράς. 

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ένας λομπίστας και ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια, πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, υπήρξε συνεργάτης του Πανζέρι. Αντίθετα ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος είχε προσαχθεί στο πλαίσιο της έρευνας, όπως και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Στην ανακοίνωσή τους οι βελγικές αρχές ανέφεραν: «Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Ads

Νέα έφοδος

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, και αναφέρεται στην ανακοίνωση των βελγικών αρχών, έγινε στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αναφέρει ο βελγικός τύπος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, ενώ η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε το εξής: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Τι προηγήθηκε

Η είδηση για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο με το Κατάρ μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Τότε, το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε πως η – πρώην πλέον – ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία. Η Καϊλη συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που ήταν όπως αναφέρει και ο μόνος τρόπος για να αρθεί η βουλευτική της ασυλία. Τα βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης, ότι σε έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν και σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποκαλυφθεί το ποσό. 

Μετά τις εξελίξεις, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το κόμμα. Την ίδια απόφαση έλαβε και η ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, ενώ το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με απόφασή της, ανέστειλε – με άμεση εφαρμογή – όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή, σημειώνοντας παράλληλα πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου. 

Και ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο «κάδρο» – «Πασπαρτού» η Καϊλή

Εν τω μεταξύ, το όνομα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά βάζει στο «κάδρο» της υπόθεσης διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο με το Κατάρ, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Σε δημοσίευμα της την Κυριακή (11/12), η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μέχρι τώρα εμπλεκόμενοι – μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή – είναι μόνο η αρχή, αφού η έρευνα των βελγικών αρχών θα διευρυνθεί.

Ειδικότερα, η επόμενη φάση είναι να αναζητηθούν οι προορισμοί των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι των Παντσέρι και Τζόρτζι. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι είναι πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είχε πρώην βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, νυν σύντροφο της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εφημερίδας, ακολουθώντας το «μονοπάτι» από τις μίζες, η έρευνα μπορεί να φτάσει πιο μακριά. Έτσι, το δημοσίευμα εκτιμά, ότι η Καϊλή ήταν για το Κατάρ ένα είδος «πασπαρτού» για τις «πόρτες» της ΕΕ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόσφατη φωτογραφία της Εύας Καϊλή στο Άμπου Ντάμπι, μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά. Αναφέρει επίσης, ότι Μ. Σχοινάς σε tweet , έπελεξε επίσης το εγκώμιο στο Κατάρ, ως μιας χώρας «που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία», εννοώντας το μουντιάλ.

«Δεν είναι παρά μόνο η αρχή»

Νέες αποκαλύψεις για το λεγόμενο Qatar Gate υπόσχεται ο δημοσιογράφος που έφερε στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση. O Λουί Κολάρ με εμπειρία από το 2018 στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ της Le Soir ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Λάβαμε μία πρώτη πληροφορία για μια υπόθεση που «έτρεχε» και αφορούσε το Ευρωκοινοβούλιο, μέσα στον Σεπτέμβριο. Από τότε ξεκινήσαμε τη δημοσιογραφική μας έρευνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη αποκάλυψη την Παρασκευή, παράλληλα με την τεράστια αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε στην πόλη των Βρυξελλών».

Συμπληρώνει δε πως «οι ανακριτές υποψιάζονται ότι το Κατάρ προσφέρει χρήματα σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ουσιαστικά τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν την Παρασκευή σε πολύ μεγάλες ποσότητες, στην αρχή, στο σπίτι του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανζέρι, και αργότερα, μέσα στην ημέρα, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω μία εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε επίσης μία μεγάλη ποσότητα χρημάτων. Δεν ξέρουμε ακριβώς το ποσό, αλλά μιλάμε σίγουρα για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή», ενώ υπογράμμισε πως: «Η βασική μας πρόκληση είναι αυτή που συναντούν και άλλοι δημοσιογράφοι και είναι η προστασία της ταυτότητας των πηγών μας. Επίσης, όταν συζητάμε με τους συναδέλφους θέματα τόσο ευαίσθητα, θα έλεγα ότι μία ακόμα πρόκληση είναι να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση την υποκλοπή των συζητήσεων ή των πληροφοριών που έχουμε αποκτήσει, θέμα που συνδέεται επίσης με τη διασφάλιση της μυστικότητας των πηγών μας».