Την σίγουρη νίκη της Άγκελα Μέρκελ, στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα αυστριακά ΜΜΕ και ειδικοί αυστριακοί αναλυτές. Την ίδια στιγμή, και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να προκύψει ένας μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών

Ads

Οι Αυστριακοί 

Δυο σενάρια κυριαρχούν στον αυστριακό Τύπο για τις γερμανικές εκλογές. Το ένα είναι ότι η Άγκελα Μέρκελ θα ηγηθεί και πάλι μιας κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο κεντροδεξιός της συνασπισμός, εφόσον οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατορθώσουν να εκπροσωπούνται και στη μελλοντική Βουλή και το άλλο να προκύψει μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Στις αυστριακές εφημερίδες καλλιεργείται η εικόνα μιας ενδεχόμενης συμμετοχής, σε αρχικό στάδιο, του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στη συνέχεια, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο ίδιος θα ηγηθεί ενός νέου συνασπισμού μαζί με τους Πράσινους και με την Αριστερά – κάτι που μέχρι στιγμής απορρίπτει ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ.

Ads

Οι Αμερικανοί
 
Την αυξημένη πιθανότητα για δημιουργία μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών υπό την Άγγελα Μέρκελ προβλέπουν αμερικανοί αναλυτές, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ της σκληρής λιτότητας και των πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι σε όλες σχεδόν τις αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ για τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής συμπεριλαμβάνεται το μέλλον των πακέτων βοηθείας στην ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα – περίπτωση που φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα εξαιτίας των ερωτημάτων που εγείρονται σε σχέση με την διεθνή δημόσια βοήθεια προς την χώρα και την συνέχιση του προγράμματος. 

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών απασχολεί τις ΗΠΑ και επειδή οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου δεν ήταν οι καλύτερες τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις διαφορές Ομπάμα-Μέρκελ απέναντι στην οικονομική κρίση, αλλά και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, που αφορούν κυρίως τη συνεργασία Γερμανίας-Ρωσίας σε ενεργειακά θέματα. 

Ποιον θα υποψήφιο θα στήριζαν οι Έλληνες εάν ψήφιζαν και ποιον οι Γάλλοι;