Σε «επιλεκτική και στοχευμένη» στήριξη ή αλλιώς «σύνεση και ισορροπία» στους προϋπολογισμούς του επόμενου έτους καλεί το Eurogroup τα κράτη – μέλη του.

Ads

Όπερ σημαίνει κι άλλο «σφίξιμο στο ζωνάρι», μετά από αυτό που οι χώρες της Ευρωζώνης αποκαλούν «καθολική στήριξη» των οικονομιών λόγω πανδημίας, με τη αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κράτη – μέλη με χαμηλό ή μεσαίο χρέος θα πρέπει να ακολουθήσουν μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση το 2022, ενώ τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων για τη στήριξη της ανάκαμψης, ακολουθώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, μετά από σύσκεψη του Eurogroup, της ΕΕ, αλλά και του ΔΝΤ, διά της γενικής διευθύντριάς του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

«Το Eurogroup καλεί τα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος, όπου η αύξηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών δεν προβλέπεται να περιοριστεί επαρκώς σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της εθνικής δημοσιονομικής διαδικασίας», συμπληρώνει η δήλωση.

Ads

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών και των τομέων. Επιπλέον, το επίπεδο αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί και έχουν αναδυθεί νέοι αντίξοοι άνεμοι για τις οικονομικές προοπτικές.

Επίσης, η έντονη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας συνοδεύεται από αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, μεταξύ άλλων λόγω των τιμών της ενέργειας, ύστερα από χρόνια υποτονικών επιπέδων πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Οι υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την οικονομική κατάσταση και θα επανεκτιμήσουν τον προσανατολισμό της πολιτικής με βάση τις οικονομικές προοπτικές για το 2023 και μετά, τη δυναμική του πληθωρισμού, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στις επενδύσεις για τη στήριξη της δίδυμης μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή).

Είναι επίσης κοινή εκτίμηση (ΔΝΤ και Κομισιόν), ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πως το 2022 θα μειωθεί ξανά, κάτω από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Πού διαφωνούν ΕΕ – ΔΝΤ

Διαφωνούν στις προκλήσεις και τα ρίσκα που μπορεί να προκληθούν από την «Ομικρον», με το ΔΝΤ να ανησυχεί περισσότερο, τονίζοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Επίσης διαφωνούν και στο πότε θα αρθεί η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η επικεφελής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να γίνει το 2023 και ήταν κάθετη σχετικά με τη μη επιστροφή στο Σύμφωνο.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου, γιατί αυτό θα είναι αντιπαραγωγικό και μη ρεαλιστικό, πιέζοντας ειδικά για τις χώρες με μεγάλο χρέος», τόνισε.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να είναι απλοί, εύκολα εφαρμόσιμοι και να τους συμμερίζονται τα κράτη-μέλη. Σε περίπτωση «κενού» ανάμεσα στις δύο φάσεις (της αναστολής των κανόνων και συμφωνίας για μεταρρύθμιση του Συμφώνου), το ΔΝΤ προτείνει μεταβατική περίοδο με έμφαση στις πράσινες επενδύσεις.