Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ την ώρα των εορτασμών της 70ής επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Ads

Ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις με την αστυνομία που άνοιξε και πυρ αφού ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από σφαίρα στο στήθος. Τραυματίστηκαν ακόμη 15 άνθρωποι, ο ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται γι’ αυτόν που δέχτηκε τη σφαίρα. 

«Ένας αστυνομικός πυροβόλησε με το όπλο του αφού δέχθηκε επίθεση και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο στήθος στη συνοικία Τσουέν Ουάν», δήλωσε πηγή της αστυνομίας. Ο διαδηλωτής που τραυματίστηκε δέχθηκε επιτόπου τις πρώτες βοήθειες και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών ενώ για ακόμη μια φορά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που είχε διαφανεί μετά τις παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης και τις πληροφορίες για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων. Πάνοπλοι αστυνομικοί με την υποστήριξη αύρας νερού εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το γραφείο συνδέσμου με το Πεκίνο.

Ads

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τουλάχιστον 100.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας.

Η Ε.Ε. απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση» και «αυτοσυγκράτηση» στο Χονγκ Κονγκ