Ενόσω οι περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά -ξεπερνώντας τους 9.000, ανάμεσά τους 3.760 παιδιά- το Ισραήλ συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς και ο στρατός προωθείται στην πόλη της Γάζας, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για επικείμενη γενοκτονία.

Ads

Οι χερσαίες δυνάμεις «επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Γάζας, περικυκλώνοντάς την από διάφορες κατευθύνσεις» δήλωσε ο αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι, αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου, περιγράφοντας «μάχες πρόσωπο με πρόσωπο» με τη Χαμάς. «Οι δυνάμεις μας είναι ήδη παρούσες σε πολύ σημαντικές περιοχές εντός της πόλης της Γάζας. Βρίσκονται μέσα σε σημαντικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Χαμάς, λειτουργούν και καταστρέφουν υπέργειες και υπόγειες εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού σχετικά με την περικύκλωση της πόλης της Γάζας, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα «σε μαύρους σάκους», δηλαδή νεκροί. «Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς. Απευθυνόμενους στους Ισραηλινούς, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουν την επιστροφή «περισσότερων στρατιωτών (τους) σε μαύρους σάκους».

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που φέρονται να έχουν απαχθεί στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου συνεχίζει να αυξάνεται, με τουλάχιστον 242 ομήρους να έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ότι έχουν αιχμαλωτιστεί στη Γάζα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ads

Επιβεβαιώνεται η χρήση λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό

Έξι ημέρες μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα με αεροπορικές επιδρομές υπό τη ρητορική δημιουργίας «εναέριας ομπρέλας που παρέχει κάλυψη στους στρατιώτες επί του εδάφους», παρά τη διεθνή κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια -τον μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας- με αποτέλεσμα εκατοντάδες αμάχους νεκρούς και τη σαφή θέση του ΟΗΕ ότι αποτελούν «θρασύτατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έγκλημα πολέμου».

Και ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε εκ νέου την πρόθεσή του για μακρά και αιματηρή χερσαία εισβολή, διαμηνύοντας σε σημερινές δηλώσεις του:

«Είμαστε ήδη πέρα από τα προάστια της πόλης της Γάζας, σημειώνουμε πρόοδο. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

«Το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά κάποιες ήταν αναπόφευκτες» υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι έχει επαληθεύσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο.

Συγκεκριμένα, η ανώτερη σύμβουλος κρίσεων Ντονατέλα Ροβέρα είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News στο Λονδίνο ότι η Διεθνής Αμνηστία είχε βίντεο με χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και μαρτυρίες από γιατρούς στο νότιο Λίβανο που το επιβεβαιώνουν, ενώ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την «αδράνεια της διεθνούς κοινότητας μπροστά σε μια καταστροφή, «μια ανθρωπιστική κρίση, αυτών των διαστάσεων».

«Το διεθνές δίκαιο σίγουρα δεν τηρείται από κανένα από τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση» πρόσθεσε η Ροβέρα, ζητώντας ανεξάρτητες έρευνες για όλες τις παραβιάσεις.

Εκτός από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία εισβολή, το Τελ Αβίβ συνεχίζει να εμποδίζει τις ζωτικής σημασίας προμήθειες από το να φτάσουν στη Γάζα και επιτρέπει με το σταγονόμετρο παραδόσεις τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών – ενισχύοντας όσους κατηγορούν το Ισραήλ για συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού στον παλαιστινιακό θύλακα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου εν μέσω επιθέσεων και της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, δήλωσε ότι επιτέθηκε ταυτόχρονα σε 19 θέσεις στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης (2/11). Τα πλήγματα έγιναν λίγες ώρες αφότου η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι χρησιμοποίησε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε θέση διοίκησης του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή Shebaa Farms στα λιβανo-ισραηλινά σύνορα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ παραδέχεται ότι πραγματοποίησε επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων με τη χρήση τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και έρχεται λίγες ημέρες αφότου δήλωσε για πρώτη φορά ότι χρησιμοποίησε πύραυλο εδάφους-αέρος εναντίον ισραηλινού drone.