Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας ανανέωσε την κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» αναφορικά με την επικράτηση ισχυρών καταιγίδων για σήμερα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν την χώρα μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Ads

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται σήμερα κι αύριο, σε τμήματα των επαρχιών Σιτσουάν, Χουνάν, Χουμπέι, Ανχουέι, Γιουνάν, Τσετσιάνγκ και Τσιανγκσί, σύμφωνα με την ίδια μετεωρολογική πρόβλεψη.

Το ύψος βροχής αναμένεται σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές να φτάσει τα 200 χιλιοστά βροχής, ενώ οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μειώσουν τις εξωτερικές δραστηριότητές τους και να λάβουν μέτρα προστασίας κατά των ισχυρών ανέμων, των πλημμυρών, αλλά κι ενδεχόμενων γεωλογικών καταστροφών.

Η Κίνα εφαρμόζει σύστημα συναγερμού με τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Το «κόκκινο» είναι το πιο επικίνδυνο, ενώ ακολουθείται από το πορτοκαλί, το κίτρινο και μπλε.

Ads

2 νεκροί ήδη

Δύο παιδιά είναι νεκρά από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το τελευταίο 48ωρο την επαρχία Χουνάν στην Κεντρική Κίνα, ενώ οι αρχές από χθες, έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε όλες τις τουριστικές περιοχές.

Από την ισχυρή βροχή καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια στην Χουνάν, ενώ πλημμύρισαν γεωργικές εκτάσεις εμβαδού 24.600 εκταρίων.

Τα δύο παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών καταπλακώθηκαν από το σπίτι τους που κατέρρευσε χθες στην περιοχή Γιονγκσάν, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στις συγκοινωνίες σε αρκετές πόλεις, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και παροχής βοήθειας στις περιοχές που έχουν πληγεί.

141 οι αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε χωριό στην επαρχία Σετσουάν

Σε 141 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Σετσουάν (νοτιοδυτική Κίνα), όπου οι διασώστες επιχειρούν να εντοπίσουν και να ανασύρουν από τη λάσπη επιζώντες.

Συνολικά 46 σπίτια του χωριού Σίνμο καταπλακώθηκαν γύρω στις 06:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδας) μετά την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο των τοπικών αρχών.

Λάσπη και βράχοι μπλόκαραν εξάλλου την κοίτη ενός ποταμού σε μήκος δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι αρχές εφαρμόζουν σχέδιο για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να υπολογίσουν την έκταση της καταστροφής, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το CCTV μετέδωσε απ’ ευθείας εικόνες πολυάριθμων αστυνομικών και κατοίκων που φορούν αδιάβροχα και στέκονται πάνω σε τεράστιους γκρι βράχους, ενώ δίπλα τους πορτοκαλί εκσκαφείς επιχειρούν να καθαρίσουν τα μπάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ