Ενώ το θρυλικό συγκρότημα Led Zeppelin επανακυκλοφορεί τα τρία πρώτα άλμπουμ του, έρχεται στη δημοσιότητα η υπόθεση κλοπής του ύμνου της ροκ μουσικής «Stairway to Heaven» από το συγκρότημα «Spirit». Ο δικηγόρος του εκλιπόντος κιθαρίστα των «Spirit», Randy California, κατέθεσε αγωγή σε βάρος των Led Zeppelin διεκδικώντας αποζημίωση υποστηρίζοντας πως η μελωδία του τραγουδιού έχει κλαπεί.

Ads

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, oι Led Zeppelin είχαν συνεργαστεί με τους Spirit το 1968 και το 1969, παίζοντας μαζί σε τέσσερις συναυλίες.

Ο California είχε δηλώσει σε μια παλιότερη συνέντευξή του, ότι από την αρχή είχε καταλάβει ότι το εν λόγω κομμάτι θα μπορούσε να κάνει τεράστια επιτυχία και ότι το θέμα αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για αυτόν. Εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του τόνισε: «Έβγαλαν εκατομμύρια δολάρια από το κομμάτι και ποτέ δεν είπαν ένα ευχαριστώ ούτε μας πρόσφεραν μέρος των εσόδων. Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για μένα. Ίσως κάποια μέρα η συνείδησή τους να τους ωθήσει να μιλήσουν δημόσια για αυτό».

Ads

Τα μέλη του συγκροτήματος «Spirit» και η οικογένεια του California, ισχυρίζονται ότι δεν είχαν διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα του κομματιού επειδή δεν είχαν τα χρήματα για να καλύψουν τις δικαστικές δαπάνες. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Rolling Stone, ο κιθαρίστας California, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωή του, παίζοντας μουσική σε ένα ινδικό εστιατόριο και αντί για μισθό, λάμβανε ως αντάλλαγμα φαγητό.

Εκπρόσωποι των Led Zeppelin αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός ενώ ο ίδιος ο κιθαρίστας του θρυλικού συγκροτήματος Jimmy Page, όταν ρωτήθηκε αναφέρθηκε ενδεικτικά στο «Whole Lotta Love», ένα κομμάτι που όπως είπε έχει ομοιότητες με ένα τραγούδι του Willie Dixon, το «You need Love» και γι’αυτό τον συμπεριέλαβαν στα credits. «Δε θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Ο Dixon προστέθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και αποκαταστάθηκε το δίκαιο. Όσο αφορά το θέμα με το “Stairway to Heaven”, δεν πρόκειται καν να ασχοληθώ. Είναι γελοίο».

Τον Ιούνιο αναμένεται η επανακυκλοφορία των τριών πρώτων άλμπουμ των Led Zeppelin σε συλλεκτικές εκδόσεις  που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν και σπάνιες ηχογραφήσεις τραγουδιών.