Ξεκινά την Παρασκευή η συνάντηση φασιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων της Ευρώπης στη βόρεια Ιταλία στην πόλη Καντού. Η εκδήλωση μίσους οργανώνεται από το ιταλικό φασιστικό κόμμα Forza Nuova (Νέα Δύναμη) και σε αυτή θα συμμετέχουν ακροδεξιά κόμματα από την Ουκρανία, την Σουηδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και η Χρυσή Αυγή.

Ads

Η συνάντηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ήδη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τα κόμματα της ιταλικής Αριστεράς, Κεντροαριστεράς, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις ανταρτών που πολέμησαν τον φασισμό έχουν ζητήσει την απαγόρευση της διήμερης ρατσιστικής και ξενοφοβικής εκδήλωσης.

Ωστόσο οι τοπικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν σε κάποια κίνηση για να εμποδίσουν την εκδήλωση αλλά ο δήμαρχος της Καντού Κλάουντιο Μπιτζότζερο διέθεσε και ένα ακίνητο του δήμου για την εκδήλωση. “Θέλω απλώς και μόνον να εγγυηθώ σε όλους το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους”, δήλωσε και πρόσθεσε πως “αν υπάρξει εξύμνηση ή υπεράσπιση του φασισμού, οι υπεύθυνοι θα καταγγελθούν στην δικαστική αρχή, όπως ορίζει ο ιταλικός νόμος”.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα κύρια θέματα της συνάντησης είναι η υπεράσπιση του συριακού καθεστώτος (μάλιστα αναφέρουν πως θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης), η μετανάστευση στην Ευρώπη και η αντίθεση τους στη νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. 

* Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος σε παλαιότερη συγκέντρωση της Forza Nuova