Με την μαζική πυραυλική επίθεση την Δευτέρα σε μια σειρά ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, η Μόσχα έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα, με δύο σκέλη, στο Κίεβο, που ουσιαστικά συνιστά μια νέα φάση του πολέμου:

Ads
  1. Μπορούμε να χτυπάμε παντού
  2. Θα το κάνουμε μέχρι να «γονατίσετε». 

Το παραπάνω μήνυμα τεκμηριώνεται και από μια σειρά ενεργειών του Κρεμλίνου τα προηγούμενα 24ωρα – όπως ο διορισμός του  στρατηγού Σουροβίκιν, γνωστού και ως.. «Αρμαγεδδών» ως γενικού διοικτητή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.  Μπορεί η αντικατάσταση του παλιού διοικητή να είχε ως αφορμή την έκρηξη στην Γέφυρα της Κριμαίας, αλλά, στην πραγματικότητα, ήταν συνέπεια των στρατιωτικών απωλειών της Ρωσίας στο μέτωπο, με εμβληματικότερες την αποχώρηση από χωριά και πόλεις στην περιφέρεια του Χάρκοβο.

Καθώς και την απώλεια της πόλης Λιμάν, που ενεργοποίησε έντονες «γκρίνιες», ακόμη και δημόσια εκφρασμένη δυσαρέσκεια, με χαρακτηριστικότερη την αντίδραση του Τσετσένου ηγέτη, Ρ. Καντίροφ, τόσο στο εσωτερικό της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, όσο και στα πολιτικά λόμπι στην Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Πώς η Γέφυρα της Κριμαίας έγινε ο επιταχυντής του πολέμου

Ads

Στόχος η καταστροφή υποδομών και τσάκισμα του ηθικού

Από τους πρωταρχικούς στόχους της πυραυλική επίθεσης, όπως τεκμηριώνεται και από τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι, ήταν οι υποδομές στην ενέργεια και σε στρατιωτικές υποδομές, η καταστροφή των οποίων συνιστά διαχρονικά σοβαρό πλήγμα, τόσο στο αξιόμαχο του στρατού του αντιπάλου, όσο και στο ηθικό του πληθυσμού.

Πολύ περισσότερο που την Τρίτη έγινε φανερό ότι η Ρωσία έκανε μόνο μια αρχή με τις χθεσινές επιθέσεις, αφού τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν εκρήξεις στις περιφέρειες Νικολάγιεφσκι και Ζαπορόζιε, καθώς και στο Λβοβ.

Αλλά και σε όλες τις ουκρανικές πόλεις, οι κάτοικοι ακούν από το πρωί το εξής μήνυμα: «Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής αστυνομίας, Ίγκρο Κλιμένκο, ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Δευτέρας έφτασε τους 19 νεκρούς και τους  108 τραυματίες.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης, ότι η αστυνομία κατέγραψε ζημιές σε 199 κτίρια, εκ των οποίων τα 46 είναι ιδιωτικά σπίτια, τα 30 πολυκατοικίες και τα 98 άλλες υποδομές, όπως σχολεία, νοσοκομεία και νηπιαγωγεία.

ΗΠΑ: «Θα λογοδοτήσει ο Πούτιν»

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να «φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν».

Στην έκτακτη σύνοδο θα μιλήει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΟΑΣΕ: «Τρομοκράτης» η Ρωσία

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χαρακτήρισε τα σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία του εμφυλίου στην Ουκρανία, ανάμεσα στις εξεγερμένες περιοχές του Ντονμπάς και στο Κίεβο.

Μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.

«Σφαγή» στον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Δευτέρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ότι η Ρωσία είναι «κράτος τρομοκράτης».

Όλα τα μέλη του οργανισμού συμμετέχουν από χθες Δευτέρα στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσής του για να συζητήσουν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με το σχέδιο ψηφίσματος αυτού, που ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, οι Δυτικοί ελπίζουν να δείξουν πως η Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή.

Ωστόσο ήταν τα χθεσινά πυραυλικά πλήγματα αυτά που κυριάρχησαν στη συζήτηση και οι δύο εμπόλεμες χώρες διασταύρωσαν τα ξίφη και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

«Η Ρωσία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι κράτος τρομοκράτης και χρειάζεται αποτροπή με τον πιο σθεναρό τρόπο», είπε ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κισλίτσα.

Ο Ρώσος ομόλογός του Βασίλι Νεμπένζια απάντησε χαρακτηρίζοντας το «καθεστώς» στο Κίεβο «την πιο σκανδαλώδη τρομοκρατική οργάνωση», δύο ημέρες μετά την έκρηξη, τη «δολιοφθορά» κατά τη Μόσχα, που προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «βαθιά σοκαρισμένος», στηλίτευσε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, «νέα απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου» στον οποίο οι άμαχοι «πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».

Ακόμη περισσότεροι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι μετά τους βομβαρδισμούς.

«Η φρίκη αυτού που έγινε σήμερα στην Ουκρανία (…) είναι ασυγχώρητη», υπογράμμισε ο Ιταλός διπλωμάτης σε δημοσιογράφους. «Φοβάμαι πως τα γεγονότα των τελευταίων ωρών θα προκαλέσουν νέους εκτοπισμούς».

Προτού εξαπολυθούν τα πυραυλικά πλήγματα σε αντίποινα για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, αυτό που επρόκειτο να μονοπωλήσει τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση ήταν η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών. Στη ΓΣ το καθένα από τα 193 κράτη μέλη έχει απλά δικαίωμα ψήφου και καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Η Ρωσία εμπόδισε την υιοθέτηση ταυτόσημο κειμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ασκώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας της την 30ή Σεπτεμβρίου.

«Παράνομες» προσαρτήσεις

Το σχέδιο ψηφίσματος, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδικάζει τις «παράνομες» προσαρτήσεις των περιφερειών Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα μετά τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα», που όπως τονίζει δεν έχουν «καμία νομιμότητα» δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Καλεί επίσης να μην αναγνωριστούν από κανέναν οι προσαρτήσεις και να αποσυρθούν αμέσως τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Σε επιστολή της προς όλα τα κράτη μέλη, η Ρωσία καταφέρθηκε εναντίον «των δυτικών αντιπροσωπειών», οι ενέργειες των οποίων «δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου».

Τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης παρακώλυσε διένεξη επί της διαδικασίας μετά την προσπάθεια της Μόσχας να εξασφαλίσει, μάταια, ότι η ψηφοφορία θα γινόταν μυστικά, ασυνήθιστη διαδικασία που επί της αρχής συνήθως χρησιμοποιείται στις εκλογικές διαδικασίες, για παράδειγμα για την ανάδειξη μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει επίσης στηλιτεύσει τις προσαρτήσεις των ουκρανικών περιφερειών: πρόκειται για κίνηση που «εμπαίζει τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Δεν έχει καμιά θέση στο σύγχρονο κόσμο. Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή», τόνιζε την 29η Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα «αποδεικνύουν πως το ζήτημα δεν είναι διένεξη της Δύσης με τη Ρωσία», σχολίασε αμερικανός αξιωματούχος.

Στην ψηφοφορία στο ΣΑ, καμιά χώρα μέλος δεν πήρε το μέρος της Ρωσίας, όμως τέσσερις (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Γκαμπόν) απείχαν.

Αν και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες δεν κρύβουν την οργή τους που η Δύση έχει αφιερώσει όλη την προσοχή της στην Ουκρανία, κάποιες μπορεί να συντονίσουν το βήμα μαζί της αυτή την εβδομάδα.

«Θα είναι δύσκολο»

Η ψηφοφορία θα δείξει τον βαθμό απομόνωσης της Ρωσίας. Οι προσπάθειες των υποστηρικτών του κειμένου να πείσουν χώρες που θα μπορούσαν να απέχουν, έχουν ενταθεί.

Σε περιοδεία στην Αφρική, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε πως «καλεί την Αφρική να μην παραμείνει ουδέτερη» στην ψηφοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στο Ντακάρ.

«Θα είναι δύσκολο. Το ψήφισμα εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 είχε εξασφαλίσει μια εκατοστή ψήφους. Νομίζω πως θα έχουμε περισσότερες αυτή τη φορά», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που υπολογίζει πως θα είναι από 100 ως 140.

Τα δύο πρώτα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης εναντίον της ρωσικής εισβολής τον Μάρτιο είχαν εξασφαλίσει 141 και 140 ψήφους, είχαν καταψηφιστεί από πέντε κράτη μέλη (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία), οι αποχές ήταν αντίστοιχα 35 και 38.

Όμως στην τρίτη ψηφοφορία, στα τέλη Απριλίου, για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η διεθνής ενότητα έναντι της Μόσχας φάνηκε να θρυμματίζεται, με πολύ περισσότερες αποχές (58) και ψήφους κατά (24), παρότι το κείμενο εγκρίθηκε από 93 χώρες.