Όπως αναμενόταν, ανεξάρτητα από το εάν η έκρηξη στην Γέφυρα της Κριμαίας, το περασμένο Σάββατο, ήταν αποτέλεσμα επιθετικής ενέργειας της Ουκρανίας, ή όχι, αποτέλεσε τον επιταχυντή ραγδαίων εξελίξεων στον πόλεμο, όπως έδειξαν οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις το πρωί της Δευτέρας, καθώς και η προετοιμασία της Λευκορωσία για «θερμή» εμπλοκή στον πόλεμο.

Ads

Για την Ρωσία δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η γέφυρα έγινε στόχος «τρομοκρατικής ενέργειας» εκ μέρους του Κιέβου. O Ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν, χρέωσε ευθέως στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την «διαπίστωση» τον βοήθησε και το Κίεβο:  Ήδη από τις 17 Αυγούστου η Ουκρανία απείλησε ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς.

image

Ads

«Η γέφυρα αυτή είναι παράνομη και η Ουκρανία δεν έδωσε την άδεια για την κατασκευή της. Απειλεί την οικολογία της χερσονήσου και επομένως πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν έχει σημασία το πώς: οικειοθεώς ή όχι», έγραψε τότε στο Telegram ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον είχε απειλήσει ότι «σε περίπτωση επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας, θα μπορούσε να γίνει στόχος της απάντησης της Ρωσίας».

Τα αντίποινα

Στόχος τελικά μαζικών πυραυλικών επιθέσεων έγιναν την Δευτέρα το πρωί, μια σειρά πόλεις της κεντρικής και Δυτικής Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και το Κίεβο, αλλά και το Λβοβ, το Χμέλνι, το Ντνιεπροπετρόφσκ, την Τερνόπολη και την περιφέρεια του Ζίτομιρ.

Την νύχτα της Κυριακής χτυπήθηκε και το Ζαπορόζιε,με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν και θύματα μεταξύ αμάχων.

Την Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πως τα ρωσικά πλήγματα «πέτυχαν τους στόχους τους».

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του πως τα μαζικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας είναι μόνο »το πρώτο επεισόδιο» και κάλεσε για την «πλήρη διάλυση» της ουκρανικής πολιτικής εξουσίας.

«Το πρώτο επεισόδιο έχει παιχθεί, θα υπάρξουν και άλλα», έγραψε στο Telegram. «Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος πρέπει να είναι η συνολική διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας», είπε.

Πούτιν: «Θα απαντήσουμε σκληρά»

Ακολούθησε, την Δευτέρα, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, με τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρά στην πιο επιθετική ομιλία του σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, δηλώνοντας ότι «θα απαντήσουμε σκληρά» εάν «οι ουκρανικές αρχές συνεχίσουν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις».

Μάλιστα, εκτός από την Γέφυρα της Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το Κίεβο «πυρηνικό τρομοκράτη», ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία «έχει ήδη διαπράξει τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ».

Ενώ, εγκάλεσε το Κίεβο και για «προσπάθεια να ανατινάξει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream».

«Εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και σε κλίμακα θα αντιστοιχούν στο επίπεδο των απειλών εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό» συνόψισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ζελένσκι: «Θέλουν να μας εξαφανίσουν»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι σε μια πρώτη αντίδραση στις  πυραυλικές επιθέσεις, κατήγγειλε τις ρωσικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να εξαφανίσουν τον λαό του από προσώπου γης.

Όπως ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram: «Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης. Καταστρέφουν τους ανθρώπους μας που κοιμούνται στα σπίτια τους στη Ζαπορίζια. Σκοτώτουν ανθρώπους που πηγαίνουν να δουλέψουν στο Ντνίπρο και το Κίεβο. Ο αεροπορικός συναγερμός δεν σταματά σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Πύραυλοι χτυπούν. Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

Και σε μια έκκλησή του προς τους Ουκρανούς, ανέφερε: «Παρακαλώ μην φεύγετε από τα καταφύγια. Φροντίστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Ας κρατηθούμε και ας είμαστε δυνατοί».

Το μήνυμα του Ζελένσκι συνοδευόταν από ένα βίντεο κλιπ που δείχνει τις συνέπειες ενός πυραυλικού χτυπήματος στο Κίεβο, που δείχνει κατεστραμμένα αυτοκίνητα, κτίρια με σπασμένα τζάμια και φωτιές να καίνε στο δρόμο.

Για τον Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, τα πράγματα είναι πιο «απλά», δηλώνοντας ότι τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών πόλεων αποτελούν ένα μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι «το ρωσικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος».

Ενώ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε πως 11 σημαντικές υποδομές επλήγησαν σε οκτώ περιοχές αφήνοντας τμήματα της χώρας χωρίς ηλεκτρισμό, νερό ή θέρμανση.

image

«Κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης» Λευκορωσίας – Ρωσίας

Και σαν μην αρκούσαν τα παραπάνω,  το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, μετέδωσε ότι ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας».

Μάλιστα ανέφερε πως οι δύο χώρες άρχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

image

ΕΕ: «Βάρβαρες επιθέσεις»

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

«Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε ο Πίτερ Στάνο και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες» από το καθεστώς Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες». Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.

image

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Έκτακτη σύγκληση G7

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον σημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε την Δευτέρα τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Η τηλεδιάσκεψη της G7 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια και κυρίως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των πολιτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής ζεστού νερού», συνέχισε ο Χέμπεστραϊτ.