Η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά εάν οι ουκρανικές αρχές συνεχίσουν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ads

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, «το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να ανατινάξει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream» και η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, έχει ήδη διαπράξει τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ.

«Τα εγκληματολογικά, ιατροδικαστικά και άλλα στοιχεία των ερευνών, καθώς και υπηρεσιακές πληροφορίες, δείχνουν ότι η έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου (σσ. στην Γέφυρα της Κριμαίας)είναι τρομοκρατική ενέργεια. Τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της ζωτικής σημασίας αστικής υποδομής της Ρωσίας. Είναι επίσης προφανές ότι οι εντολείς, οι οργανωτές και οι εκτελεστές της τρομοκρατικής επίθεσης είναι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε την Ουκρανία για πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας: Τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε και απόπειρες δολιοφθοράς του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ.

Ads

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας πραγματοποίησαν επίσης τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού Κουρσκ της Ρωσίας, υπονομεύοντας επανειλημμένα τις γραμμές υψηλής τάσης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

»Ως αποτέλεσμα της τρίτης τέτοιας επίθεσης, τρεις γραμμές υψηλής τάσεις υπέστησαν ζημιές ταυτόχρονα», με την ζημιά να έχει «εξαλειφθεί άμεσα, χωρίς συνέπειες», υποστήριξε το Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για τις προσπάθειες των ουκρανικών αρχών να ανατινάξουν ένα από τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream.

«Με τις πράξεις του, το καθεστώς του Κιέβου έθεσε εαυτόν στις διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες, τους πιο απεχθείς σχηματισμούς. Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε τέτοια εγκλήματα αναπάντητα» σημείωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προκαλέσει  τεράστια πλήγματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνιών στην Ουκρανία.

«Εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και σε
κλίμακα θα αντιστοιχούν στο επίπεδο των απειλών εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό» συνόψισε ο Ρώσος πρόεδρος.