Σε ισχύ τέθηκαν από την Παρασκευή το βράδυ οι αυτόματες περικοπές στις κρατικές δαπάνες των ΗΠΑ καθώς ο πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν αυτή τη φορά να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και οι περικοπές τέθηκαν αυτόματα σε εφαρμογή όπως προβλέπεται για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Ads

 
«Βαθιά καταστροφική» για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια εκτιμά ο Λευκός Οίκος πως θα είναι αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «οι επιπτώσεις αυτών των περικοπών δεν θα γίνουν άμεσα αντιληπτές από όλους, αλλά αυτές θα είναι πραγματικές και μεγάλες. Από αυτήν την εβδομάδα πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης θα δουν τη ζωή τους να διαταράσσεται με διάφορους και σημαντικούς τρόπους».
 
Συνολικά οι περικοπές θα ανέλθουν σε 85 δις δολάρια, περίπου το 8% του αμυντικού προϋπολογισμού και 5% των δημοσίων δαπανών. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε πως πλέον πολλές αποστολές πλέον είναι σε κίνδυνο.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρεται στο Reuters, τίθεται υπέρ της μείωσης του ελλείμματος κυρίως μέσω αύξησης της φορολογίας των υψηλότερων εισοδημάτων, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνούν με την επιβολή υψηλότερων φόρων.

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Ομπάμα: Ανόητες οι αυτόματες περικοπές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα την Παρασκευή χαρακτήρισε τις περικοπές ως «ηλιθιότητα» προειδοποιώντας ότι θα κοστίσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι θα έχουν σαφές αντίκτυπο στην οικονομία.
 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ οι αυτόματες περικοπές θα προκαλέσουν μεταξύ άλλων τη διακοπή λειτουργίας πολλών δημοσίων υπηρεσιών, καθώς τα μέτρα περικοπής δαπανών επιβάλουν, άδεια άνευ αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Όπως αναφέρει το Reuters πάνω από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες ή ακόμα και να μειώνονται οι μέρες εργασίας τους». 

Ads