Από το πρωί της Πέμπτης 11/11 ξεκίνησε η μάχη στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας που θα κρίνει εάν θα παραμείνει ο Ζόραν Ζάεφ στην κυβέρνηση συνεργασίας SDSM και DUI, ή θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο ενδεχομένως για μια κυβέρνηση υπό τον Χριστιάν Μίτσκοσκι, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος VMRO-DPMNE.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης, ο Ζόραν Ζάεφ είχε αναστείλει την παραίτησή του, την οποία είχε ανακοινώσει τη νύχτα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου, ύστερα από την πανωλεθρία των σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές εκλογές. Η απόφαση για αναστολή της παραίτησης ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος SDSM, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της δεξιάς, εθνικιστικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν ήταν σε καμία περίπτωση υποχρεωμένος να παραιτηθεί έπειτα από τον καταποντισμό του κόμματός του σε δημοτικές εκλογές, καθώς οι επόμενες βουλευτικές εκλογές προβλέπονταν για το 2024. Εγκλωβίστηκε, όμως, πολιτικά, καθώς είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα παραιτούνταν εάν το κόμμα του έχανε τον δήμο των Σκοπίων, ελπίζοντας ότι θα ασκούσε πίεση στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου, υπολογισμός που αποδείχθηκε εσφαλμένος.  

Για 1-2 ψήφους

Πάντως, το πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών στη γειτονική μας χώρα θα κριθεί από ένα ή δύο βουλευτές, μέλη των μικρών αλβανικών κομμάτων ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα, εκείνο του Ζάεφ και αυτό του Μίτσκοσκι, ισχυρίζονται ότι διαθέτουν το καθένα τους απαραίτητους βουλευτές για να επικρατήσουν. Ο Μίτσκοσκι χρειάζεται 61 βουλευτές -από τους 120- ώστε να καταφέρει να περάσει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά από την έως τώρα εξέλιξη της συζήτησης, η αντιπολίτευση δεν έχει απαρτία για να περάσει η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης καθώς δεν συγκεντρώνει τον αριθμό των 61 βουλευτών που απαιτούνται. 

Ads

Ρυθμιστής της κατάστασης θεωρείται το κόμμα Besa που συμμετείχε έως πρότινος στον κυβερνητικό συνασπισμό και μεταπήδησε στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Ο Κάστριοτ Ρετζέπι, ένας από τους τρεις βουλευτές του αλβανικού κόμματος Besa δεν βρίσκεται στην αίθουσα του κοινοβουλίου αλλάζοντας την τελευταία στιγμή τις ισορροπίες, γέροντας την πλάστιγγα υπέρ του Ζάεφ.

«Το κράτος δεν χρειάζεται πολιτική κρίση και βύθιση σε άγνωστα ταραγμένα νερά αυτή την κρίσιμη στιγμή», ανέφερε ο βουλευτής του Besa στο Facebook και πρόσθεσε: «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, μετά την αναβολή της παραίτησης του πρωθυπουργού Ζάεφ, και των ισχυρών μηνυμάτων που προηγήθηκαν από τους στρατηγικούς εταίρους, τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, τα οποία μου διαβίβασαν ανώτεροι διπλωμάτες, ότι τον Δεκέμβριο η χώρα είναι πιθανό να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αποφάσισα να μην συμμετάσχω στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην οποία πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση που θα θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον ζωτικό εθνικό και κρατικό στόχο. Ως υπεύθυνος πολιτικός και βουλευτής δεν πήρα εύκολα αυτήν την απόφαση.Βάζω πρώτα τα συμφέροντα του λαού και του κράτους».

Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων SDSM και DUI, δεν είναι παρόντες στην αίθουσα ενώ μετά από αίτημα του VMRO-DPMNE οι βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε σύσκεψη για να καθορίσουν την στάση του. Πάντως, όλα τα σενάρια παραμένουν πιθανά, καθώς η κοινοβουλευτική μάχη μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα ενώ όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να λάβουν το λόγο. Έτσι, παραμένει άγνωστο πόσοι από αυτούς θα κάνουν χρήση του δικαιώματος.

Τα σενάρια

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής θα κληθεί να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα.

Εάν «περάσει» η πρόταση μομφής (χρειάζονται 61 ψήφοι) τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί. Θα σχηματιστεί υπηρεσιακή που θα αναλάβει θητεία μέχρι το σχηματισμό νέας ή τη διενέργεια εκλογών. Ο πρόεδρος θα δώσει εντολή σχηματισμού στο κόμμα ή τα κόμματα που μπορούν να επιβεβαιώσουν πως διαθέτουν 61 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, εάν, η πρόταση δυσπιστίας του VMRO περάσει τότε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόβσκι, θα καλέσει τον  Χριστιάν Μίτσκοσκι να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε αυτή τη περίπτωση εάν ο τελευταίος δεν επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης στα πλαίσια των υπαρχόντων συσχετισμών στο Κοινοβούλιο τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Εάν δεν «περάσει» η πρόταση μομφής το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν επιτρέπεται να υπάρξει νέα πρόταση δυσπιστίας τους επόμενους τρεις μήνες.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροσβσκι σε συνέντευξη του χθες το βράδυ εκτίμησε ότι ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και ισοψηφία 60-60 στην σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως η διαδικασία θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που θα μπορούν να ψηφίσουν και βουλευτές που νοσούν (2 του VMRO) με ειδικές στολές.