Το προφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ η οποία είναι σε εξέλιξη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Οι συμμετέχοντες προσήλθαν, όπως ήταν ήδη γνωστό, με διαφορετικές θέσεις.

Ads

Ως εκ τούτου, οι 16 χώρες που δήλωσαν συμμετοχή (ήτοι οι τρεις Προεδρίες Μάλτα, Βουλγαρία, Αυστρία, οι τρεις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κροατία και τέλος η Γαλλία και η Γερμανία) θα αναζητήσουν, σύμφωνα με τη Real, μια συμβιβαστική λύση προς τρεις κατευθύνσεις:

  • Την υποχρεωτικότητα ή μη της μετεγκατάστασης και κατά συνέπεια την επιβολή προστίμων και κυρώσεων στις χώρες που δε θα συμμορφωθούν,
  • Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ενίσχυση της Frontex της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με 10.000 άτομα προσωπικό,
  • Τη σύναψη παρομοίων με την Τουρκία, συμβάσεων διαχείρισης του μεταναστευτικού με τρίτες χώρες και δη τις χώρες της Β. Αφρικής και τις λεπτομέρειες του επόμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Σημειώνεται ότι δεν τέθηκε και δεν επρόκειτο ποτέ να τεθεί θέμα επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνθήκης του Δουβλίνου, καθώς η εκ νέου υπαγωγή της Ελλάδας στη συνθήκη περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες ως προς αυτό.

Οι προτάσεις Τσίπρα 

Οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη σύνοδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνουν:

Ads

1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.

2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.

3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.

4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Οι πρώτες δηλώσεις Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε, Σάντσες

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με φόντο, ωστόσο, τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέρκελ με αφορμή το προσφυγικό και τα οποία απειλούν ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Κατά την άφιξή της στη σύνοδο, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι στην ΕΕ χρειαζόμαστε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το προσφυγικό. «Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι’ αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον – δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν» υπογράμμισε. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών. «Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». 

Από την πλευρά του πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, σημείωσε ότι η ιταλική πρόταση αφορά, ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, είναι βασισμένος σε μια λογική «εκτάκτου ανάγκης». Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του τόνισε ότι το σημαντικό είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σε αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση», που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση έντοπίζονται κυρίως στη δυτική μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει μια άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον σχεδόν απίθανο, καθώς οι χώρες του Βορρά επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων, ενώ οι χώρες πρώτης υποδοχής ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Εξάλλου, μια από τις ιδέες που προωθούν κάποιοι ηγέτες είναι η δημιουργία hot spots, εκτός Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Το ευρωπαϊκό αδιέξοδο του προσφυγικού