Ενώ οι εκλογές στη Βαυαρία πλησιάζουν, οι πιέσεις του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ προς την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου, γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές. Όλα θα κριθούν στη μίνι σύνοδο που συγκάλεσε ο Γιούνκερ. 

Ads

Σύμφωνα με τη Bild, η σύγκρουση των δύο μπορεί να προκαλέσει διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού και να κοστίσει στη Μέρκελ την καγκελαρία. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν διάλυση της ενιαίας Κ.Ο. και αποχώρηση των Χριστιανοκοινωνιστών από την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανικών Κομμάτων Φόλκερ Κάουντερ παραδέχτηκε μιλώντας την Τετάρτη στο ZDF ότι στα δεκατρία χρόνια που ηγείται της Κ.Ο. δεν έχει ζήσει τόσο δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι το CSU ζητά συνεδρίαση των ηγεσιών των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου.

Η Σύνοδος Κορυφής θα κρίνει το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκαλείται «άτυπη συνεδρίαση εργασίας» την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 28. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ καλεί σε άτυπη συνεδρίαση εργασίας για τα θέματα των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου ομάδα ενδιαφερομένων χωρών», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Η Μέρκελ θα είναι εκεί. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Guardian, η άτυπη αυτή μίνι σύνοδος θα καθορίσει το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Η κόντρα για το προσφυγικό και το τελεσίγραφο

Η ενδοκυβερνητική κόντρα για το προσφυγικό δεν είναι καινούργια. Πριν από μερικές εβδομάδες, λίγο προτού η Μέρκελ αναχωρήσει για τη σύνοδο των G7 στον Καναδά, ζήτησε από τον Ζεεχόφερ το «Master Plan» για το προσφυγικό προκειμένου να το διαβάσει εν πτήσει. «Θυμάσαι να μου δίνεις το έγγραφο;» είπε στον Ζεεχόφερ, για να λάβει την απάντηση «Άνγκελα, το έχεις ήδη στην καγκελαρία». Συμφώνησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο. Το μόνο που ζήτησε η Μέρκελ ήταν το τηλεφώνημα να γίνει το απόγευμα, ώστε να ξεκουραστεί, καθώς θα επέστρεφε από τον Καναδά νωρίς το πρωί της Κυριακής. Τελικά, επικοινώνησαν στη 1 μ.μ.

Ο Ζεεχόφερ είναι πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ (το CSU βρίσκεται στα δεξιά του δεξιού CDU) και οι δυο τους έχουν μια μακρά ιστορία συγκρούσεων όσον αφορά την πολιτική για το προσφυγικό. Λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η κόντρα παραλίγο να καταλήξει σε «διαζύγιο». Εξού και όταν η Μέρκελ άρχισε να επιδοκιμάζει το σχέδιο του Ζεεχόφερ εκείνος την αντιμετώπισε με δυσπιστία, καθώς ήταν σίγουρος ότι υπήρχαν σημεία με τα οποία η καγκελάριος διαφωνούσε.

«Ζώνες προστασίας» για τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε χώρες – «transit» όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου; Περιορισμός των πόρων και σκληρότερος νόμος απέλασης;

Η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι «μπορεί να ζήσει» με τα 62 από τα 63 σημεία του σχεδίου. Το μοναδικό σημείο στο οποίο είχε πρόβλημα ήταν η επιστροφή των αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα, λέγοντας ότι, θέλει μία ευρωπαϊκή λύση, εξού και πρότεινε: «Παρουσίασε το σχέδιο σου, αλλά άσε αυτό το σημείο εκτός». Ο Ζεεχόφερ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι, δεν αντιλαμβάνεται με ποιόν τρόπο το θέμα μπορεί να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε ότι περίμενε μια τέτοια λύση εδώ για χρόνια και ότι ήταν πλέον καιρός να σταλεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Η συζήτηση πάγωσε τη στιγμή που ο Ζεεχόφερ απείλησε την Μέρκελ ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο του στην ηγεσία του CSU χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αδελφού κόμματος CDU. Σύμφωνα με τη Bild, ήταν η στιγμή κατά την οποία η Μέρκελ συνειδητοποίησε -εάν δεν το είχε ήδη κάνει- πόσο μακριά ήταν διατεθειμένος ο Ζεεχόφερ και το CSU να τραβήξουν τη σύγκρουση.

Σε τεντωμένο σκοινί

Ο Ζεεχόφερ απειλεί να δράσει με ή χωρίς την έγκριση της Μέρκελ, δηλώνοντας ότι θα αρχίσει να διώχνει τους αιτούντες άσυλο από τα γερμανικά σύνορα από την 1η Ιουλίου, σε περίπτωση που αυτοί έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ούτε η μεταξύ τους κόντρα είναι καινούργια ιστορία. Ήταν η Μέρκελ που το 2004 τον υποχρέωσε σε παραίτηση από τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. CDU/CSU όταν διαφώνησε μαζί της. Το 2015 ωστόσο, ήρθε η σειρά του Ζεεχόφερ: Ήταν τόσο σφοδρή η κριτική που άσκησε  στην πολιτική της Μέρκελ για το προσφυγικό που η συμμαχία των δύο κομμάτων έφτασε λίγο πριν την κατάρρευση.

Αυτή τη φορά όμως,, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο πλευρών έχει μετατοπιστεί. Σύμφωνα με τη Bild, όταν το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU / CSU, ουδείς από την πτέρυγα του CSU υπερασπίστηκε την καγκελάριο. Ήταν σαν να της είχαν γυρίσει την πλάτη. Όταν η πρόταση τέθηκε προς ψηφοφορία, παρενέβη ο Ζεεχόφερ. Δεν ήθελε να φτάσει την κατάσταση στα άκρα- όχι μέχρι εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον.

Κι αν οι μέρες της Μέρκελ στην καγκελαρία είναι μετρημένες;

Ακόμη όμως και εάν οι μέρες της Μέρκελ στην καγκελαρία είναι μετρημένες, τίθεται το ερώτημα, ποιος θα αναλάβει στη θέση της. Η Άνεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, γενική γραμματέας του CDU από τον Φεβρουάριο και πρώην πρωθυπουργός του Σάαρλαντ, είναι ήδη γνωστή με το προσωνύμιο «Μίνι Μέρκελ». Μία άλλη πιθανή περίπτωση είναι ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας. Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας και στην προηγούμενη και στην παρούσα κυβέρνηση Μέρκελ, η οποία φιγουράρει συχνά τελευταία στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών και όχι μόνο εφημερίδων για τις αρνητικές ειδήσεις του γερμανικού στρατού. Κατά το δημοσίευμα, το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε έναν κόσμο που βρίσκεται εν πολλοίς σε χάος. Ποτέ πριν, πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επέδειξε τόση  αδιαφορία για τις αρχές της «παγκόσμιας τάξης» -ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου- και σε τέτοιο βαθμό, όσο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία είναι όμηρος ενός ακραίου περιφερειακού κόμματος το οποίο φοβάται ότι θα χάσει την πλειοψηφία στη Βαυαρία τον ερχόμενο Οκτώβριο. Και είναι ηλίου φαεινότερο ότι, η Μέρκελ δεν έχει πια τη δύναμη να καταστείλει την «εξέγερση» αυτή μια για πάντα.