Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την κατηγορία υποκίνησης μίσους.

Ads

Η κατηγορία αφορά σε δήλωση που είχε κάνει το 2010, με την οποία συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή.

Η Λεπέν έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στο δικαστήριο στη Λυόν, όπου καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Φτάνοντας στο δικαστήριο της Λυόν, το μεσημέρι της Τρίτης, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είπε ότι δεν είχε προβεί σε αδίκημα και αναρωτήθηκε για τη στιγμή διεξαγωγής της δίκης.

Ads

«Βρισκόμαστε έναν μήνα μακριά από τις τοπικές εκλογές και αυτή η υπόθεση είναι πέντε χρόνων» σημείωσε.

Η δίκη αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της Λεπέν να «καθαρίσει» την εικόνα του κόμματός της και να πάρει αποστάσεις από τις κατηγορίες για ρατσισμό και αντί-σημιτισμό. 

Τον Δεκέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης ενώπιον κομματικών στελεχών στη Λυόν, η Λεπέν κατήγγειλε σε ομιλία της «τους μουσουλμάνους πιστούς που προσεύχονται στον δρόμο» συγκρίνοντάς τους με την ναζιστική κατοχή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Λυπάμαι, όμως, για εκείνους που αρέσκονται στο να μιλάνε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν μιλάμε για κατοχή, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την περίπτωση αυτή (των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους), καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για μια εδαφική κατοχή» είχε δηλώσει τότε.