Επεισοδιακή ήταν η απολογία του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την διαδικασία να διακόπτεται προσωρινά μετά από παρέμβασης διαδηλώτριας.

Ads

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της θέσης του Ισραήλ από το βήμα του Δικαστηρίου και ενώ η δικηγόρος Tamar Kaplan Tourgeman υποστήριζε ότι η υπόθεση γενοκτονίας είναι «σε πλήρη διάσταση» με την πραγματικότητα, μια διαδηλώτρια φώναζε «ψεύτες» προς την ισραηλινή πλευρά.

 


Στη συνέχεια, η γυναίκα απομακρύνθηκε από την ασφάλεια του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ οδηγήθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου με κατηγορίες για γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστίνιων μετά από προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Τι υποστήριξε κατά την ακρόαση το Ισραήλ

«Η Νότια Αφρική παρουσιάζει στο δικαστήριο για τέταρτη φορά μια εικόνα σε πλήρη διάσταση με τα γεγονότα και τις περιστάσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γκίλαντ Νόαμ, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη. «Ένας τραγικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, όμως δεν υπάρχει γενοκτονία».

«(Η υπόθεση) είναι μια παρωδία της ειδεχθούς κατηγορίας της γενοκτονίας», είπε ο Νόαμ.

Την αποκάλεσε «αισχρή εκμετάλλευση της πιο ιερής συνθήκης», αναφερόμενος στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη γενοκτονία και συμφωνήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα των Ευρωπαίων Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε ακόμη πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν έχουν στόχο αμάχους, αλλά τρομοκράτες της Χαμάς που χρησιμοποιούν τη Ράφα ως προπύργιο και έχουν συστήματα σηράγγων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ομήρων και μαχητών εκτός της Γάζας.

Τα παραδείγματα φερόμενων παραβιάσεων από το Ισραήλ, που έφερε η Νότια Αφρική, δεν “συνιστούν απόδειξη μιας πολιτικής παράνομης συμπεριφοράς, πολύ περισσότερο μιας πολιτικής γενοκτονίας”, είπε. Μια διαταγή στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του θα καταδίκαζε τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα στον θάνατο, είπε ο Νόαμ.

Πριν από την παρουσίαση των επιχειρημάτων του Ισραήλ, δεκάδες διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο δείχνοντας φωτογραφίες ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής υποστήριξε πως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί τμήμα ενός σχεδίου γενοκτονίας με σκοπό την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού.