Επί 9 ώρες και 31 λεπτά η Β. Κορέα έμεινε αποσυνδεδεμένη με τον έξω κόσμο καθώς τα τέσσερα δίκτυα παροχής ίντερνετ που διαθέτει η χώρα, ξαφνικά, παρέλυσαν. Η βλάβη που απομόνωσε την Β.Κορέα αποκαταστάθηκε τελικά με τους επικεφαλής στον τομέα Πληροφορικής της χώρας να αφήνουν υπόνοιες για αμερικανική υπαιτιότητα πίσω από το μπλακάουτ. Άλλωστε, λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε αμερικανικά αντίποινα έπειτα από την μαζική κυβερνοεπίθεση κατά της εταιρείας Sony, η οποία αποδόθηκε από το FBI στην Πιονγκγιάνγκ.

Ads

Τα αίτια που οδήγησαν όλα τα δίκτυα της χώρας στην παράλυση δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο οι ειδικοί της εταιρείας Dyn Research, με έδρα τις ΗΠΑ που ειδικεύεται στην ασφάλεια της Πληροφορικής δήλωσαν ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη το φαινόμενο να είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Σημειώνεται πως το δίκτυο στη Βόρεια Κορέα κατέρρευσε εκ νέου την Τρίτη το βράδυ. 

Ο άτυπος διαδικτυακός «πόλεμος», μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου με αιχμή του δόρατος να αποτελεί η χριστουγεννιάτικη κωμωδία της Sony Pictures, «Interview», η οποία έχει θέμα ένα σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η εταιρεία δέχτηκε μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα πληροφορικά συστήματα της και συνοδεύθηκε από την διαδικτυακή μετάδοση πέντε ταινιών των οποίων δεν είχε αρχίσει η προβολή, την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων 47.000 εργαζομένων της εταιρείας, εμπιστευτικού χαρακτήρα εγγράφων, όπως και την κλοπή του σεναρίου της επόμενης ταινίας Τζέιμς Μποντ, και σειράς email με ενοχλητικό περιεχόμενο για τα μέλη της διεύθυνσης της Sony. Το FBI είχε αποδώσει την κυβερνοεπίθεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή, την ίδια στιγμή που την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ομάδα χάκερς με την ονομασία «Φρουροί της Ειρήνης».

Ads

Σχολιάζοντας τις αιχμές κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για το διαδικτυακό μπλακάουτ που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη Β. Κορέα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει σειρά μέτρων για να απαντήσει στην κυβερνοεπίθεση κατά της Sony. Ανάμεσα στις απαντήσεις, ορισμένες θα είναι ορατές, ορισμένες όχι», πρόσθεσε αινιγματικά.

Μόλις την Κυριακή, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι η επίθεση κατά της Sony αποτελεί πράξη πολέμου. «Πιστεύω ότι αποτελεί πράξη κυβερνοβανδαλισμού με μεγάλες συνέπειες», είπε και προειδοποίησε για μία «αναλογική» απάντηση στη επίθεση αυτή, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της.

Μετά τη δήλωση Ομπάμα, η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε έρευνα και απείλησε με αντίποινα κατά του Λευκού Οίκου και άλλων αμερικανικών στόχων, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων. Η Ουάσινγκτον από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι η Β. Κορέα θα πρέπει να παραδεχθεί την ευθύνη της και να αποζημιώσει τα στούντιο της Sony.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει επίσης από την Κίνα να ελέγξει τις πειρατικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλία για το θέμα αυτό με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες αμερικανικού δακτύλου πίσω από την κατάρρευση του ίντερνετ στη Β. Κορέα, καθώς μοναδικός πάροχος του Ίντερνετ στη χώρα είναι η Κίνα, και θα ήταν εύκολο για αυτή να διακόψει την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο Διαδίκτυο.

Το Πεκίνο πάντως ένιψε τας χείρας του καταδικάζοντας «τις κυβερνοεπιθέσεις και την κυβερνοτρομοκρατία υπό οποιαδήποτε μορφή».