Πρόταση που προβλέπει τον καθαρισμό των ραδιενεργών υλικών από το χώρο του εργοστασίου σε διάστημα μιας δεκαετίας κατέθεσε η εταιρεία Toshiba, ύστερα από την αναβάθμιση της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα στο επτά. Οι ειδικοί θεωρούν το σχέδιο της Toshiba υπεραισιόδοξο και υποστηρίζουν ότι ο καθαρισμός ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και εκατό χρόνια. Από την πλευρά του, ο Κενίτσι Ματσουμότο, σύμβουλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν, υποστήριξε ότι η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μπορεί να είναι ακατάλληλη για κατοίκηση για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ξεκίνησε να μεταφέρει ποσότητες εξαιρετικά ραδιενεργού νερού σε δεξαμενή, ενώ παράλληλα σκοπεύει να επαναλειτουργήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007.

Ads

Ο καθαρισμός του χώρου του πυρηνικού εργοστασίου από τα ραδιενεργά υλικά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα, τα οποία είναι : το ραδιενεργό υλικό, που λιμνάζει σε διάφορους χώρους του εργοστασίου, τα πυρηνικά καύσιμα και απόβλητα, που βρίσκονται μέσα στους αντιδραστήρες και υπολογίζονται σε 1.000 τόνους και τη ραδιενέργεια στο έδαφος.

Σχετικά με το ραδιενεργό νερό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Tepco ξεκίνησε να μεταφέρει ποσότητες σε δεξαμενή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η διαδικασία ξεκίνησε χτες και αναμένεται να διαρκέσει 40 ώρες. Συνολικά περίπου 700 τόνοι νερού θα μεταφερθούν σε έναν συμπυκνωτή όπου ψύχεται ο ατμός που απελευθερώνεται από τον αντιδραστήρα.

Εν τω μεταξύ, η Tepco, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν άλλο αντιδραστήρα της, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007. Ειδικότερα, ο Μασατάκα Σιμίζου, πρόεδρος της Tepco, διευκρίνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να ξανατεθεί σε λειτουργία ο αντιδραστήρας αριθμός 3 στον πυρηνικό σταθμό Κασιβαζάκι Καρίβα στη Νιιγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία.

Ο εν λόγω σταθμός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Ιούλιο του 2007 όταν ένας σεισμός 6,8 βαθμών είχε προκαλέσει πυρκαγιά κοντά σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή του αντιδραστήρα αριθμό 3. Ο Σιμίζου τόνισε ότι η Tepco σκοπεύει να ολοκληρώσει την αντισεισμική ενίσχυση του αντιδραστήρα αυτού ως το τέλος του έτους, με την ελπίδα να επιταχυνθεί μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία του, η οποία θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν παράγεται πλέον από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Συνολικά 3 από τους συνολικά 7 αντιδραστήρες των 1.100 μεγαβάτ στον Κασιβαζάκι Καρίβα στη βορειοδυτική Ιαπωνία παραμένουν εκτός λειτουργίας
και ο Σιμίζου σημείωσε ότι η Tepco εργάζεται για την αποκατάσταση της λειτουργίας και των τριών αντιδραστήρων (2, 3 και 4).

Ads

Σημειώνεται ότι οι μετασεισμοί στην βορειοανατολική Ιαπωνία συνεχίζονται. Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Τόκιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, το επίκεντρο της σημερινής σεισμικής δόνησης ήταν στην επαρχία της Φουκουσίμα.