Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε μέσα σε μία ημέρα, το Σάββατο, 81 άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατία, ανθρωποκτονίες ή «αποκλίνουσες πεποιθήσεις», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ads

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες περιλαμβάνονται επτά υπήκοοι Υεμένης και ένας Σύρος.

Πρόκειται για περισσότερες εκτελέσεις συγκριτικά με ολόκληρο το 2021, όπου έγινα 67, ή ολόκληρο το 2020, όταν και έγινα 67 εκτελέσεις.

«Καταδικάστηκαν για διάφορα εγκλήματα, όπως η δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Τα εγκλήματα που διαπράττονται από αυτά τα άτομα περιλαμβάνουν επίσης την πίστη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και οι Χούτι», ανέφερε το SPA, επικαλούμενη δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν σε ζώνες συγκρούσεων για να ενταχθούν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από οργανισμούς αλλά και τη Δύση, μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Η χώρα έχει δεχθεί έντονη κριτική για τους νόμους της που περιορίζουν την έκφραση πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και την εφαρμογή της θανατικής ποινής ακόμη και σε άτομα που όταν συνελήφθησαν ήταν ανήλικοι.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λέει ότι προστατεύει την εθνική της ασφάλεια σύμφωνα με τους νόμους της. Αναφορικά με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το SPA ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο και τους εγγυήθηκαν τα πλήρη δικαιώματά τους.