Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία απάντησαν «σκληρά» στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ετεροθαλής αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αρνήθηκε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters να του υποβάλει ερωτήσεις και να του εξήγησε τον λόγο.

Δημοσιογράφος: «Σας ευχαριστώ πολύ υπουργέ. Άλεξ Λόουλερ από το πρακτορείο Reuters. Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι…».

Υπουργός: «Όχι, όχι, όχι, Άλεξ. Πρέπει να σου πω κάτι. Το κάνατε λάθος μια φορά, το κάνατε δυο και θα το κάνετε ξανά. Το Reuters δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Είπατε ότι η Ρωσία κάνει εκείνο και το άλλο, αλλά στην πραγματικότητα, τη μέρα που βγάλατε αυτήν την ιστορία κανείς από τη Ρωσία δεν μου μίλησε ούτε μίλησα εγώ με κάποιον από τη Ρωσία.

Ads

Μετά επαναλάβατε το ίδιο με ακόμη μια απαράδεκτη ιστορία, ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μίλησαν κλπ. Και ξόδεψα 25 λεπτά μιλώντας σε ένα μέλος της ομάδας σας, εξηγώντας γιατί η Σαουδική Αραβία δεν στοχεύει τις τιμές. Και πήγαν χαμένα. Λειτούργησα με σεβασμό απέναντι στο πρακτορείο σας, αλλά επιλέξατε να φερθείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο στη Σαουδική Αραβία. Κάντε ερωτήσεις σε όποιον άλλον θέλετε, μα όχι σ’ εμένα».

Ο διάλογος στο 36ο λεπτό:

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη».