Αρνήθηκε να δώσει τη στήριξή του στον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Αλμπέρτο Νούνιεθ Φειχό για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσωρινός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ads

«Θέλει μόνο να σώσει το τομάρι του  με την πρόταση για διετή συντηρητική κυβέρνηση» δήλωσε για τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος η εκπρόσωπος του προοδευτικού συνασπισμού Πιλάρ Αλεγκρία.

Η συνάντηση των δύο ανδρών το πρωί της Τετάρτης κράτησε μόλις μισή ώρα και σύμφωνα με το EURACTIV έγινε σε παγωμένο κλίμα. Από την πλευρά του ο Φεϊχό δήλωσε στους δημοσιογράφους  αμέσως μετά, πως ότι ο Σάντσεθ προτιμά να διαπραγματεύεται και να κάνει συμφωνίες με το αυτονομιστικό κίνημα (Καταλανοί και Βάσκοι) παρά να αποδεχτεί ένα «εθνικό συμβόλαιο» για διετή διακυβέρνηση και έξι πολιτικές συμφωνίες σε βασικά ζητήματα.

«Αυτό που εισέπραξα ήταν πως «όχι σημαίνει όχι». Για την ώρα. Διότι δεν πρόκειται να σταματήσω τις προσπάθειές μου για συμφωνίες και συνεργασία, επισήμανε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.

Ads

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ, την Τρίτη, είχε κατηγορήσει  τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ότι σπαταλά τον χρόνο των πολιτών με έναν κύκλο επαφών που  γνωρίζει ήδη ότι θα αποτύχει, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι «Αναθαρρημένοι» Καταλανοί αυτονομιστές

Παρότι το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, εν τούτοις δεν κατάφερε να εξασφαλίσει  τις 176 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό αυτόνομης κυβέρνησης. Αλλά ούτε και με το ακροδεξιό κόμμα VOX με το οποίο συγκυβερνά σε πολλές περιφέρειες και δήμους, μπορεί να φτάσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο Φεϊχό έχει λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ ωστόσο, αυτό είναι κάτι σχεδόν αδύνατο σύμφωνα με το EURACTIV, αφού έχει την κοινοβουλευτική στήριξη από πολύ λίγα κόμματα ενώ αρκετά, μεταξύ των οποίων και τα καταλανικά, έχουν ανακοινώσει ότι δεν προτίθενται καν να συναντηθούν μαζί του.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου, ο Φειχό πρότεινε στον Σάντσεθ μια «εναλλακτική λύση» για την προστασία του κράτους από τις «αντισυνταγματικές και διακρισιακές  «απαιτήσεις των αναθαρρημένων» αυτονομιστών, αναφερόμενος στα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα Junts per Catalunya (JuntsXCat) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), από τα οποία εξαρτάται ο Σάντσεθ για να επανεκλεγεί πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Λαίκού Κόμματος έχει περιθώριο μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου να προσπαθήσει να συγκεντρώσει τις 176 ψήφους που χρειάζεται (τώρα έχει 174) για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και ο χρόνος ήδη μετράει.

Αν όπως όλα δείχνουν  αποτύχει,  τότε θα είναι η σειρά του Σάντσεθ να προσπαθήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανότατα με την υποστήριξη των αυτονομιστικών δυνάμεων της Καταλονίας και των Βάσκων, φυσικά με ανταλλάγματα σημαντικές παραχωρήσεις στα οικονομικά αλλά και σε πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως αμνηστία για όσους εμπλέκονται στα σοβαρά γεγονότα του Οκτωβρίου 2017 και ένα δύσκολο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.

Εάν κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν λάβει την απαραίτητη υποστήριξη, η Ισπανία θα πρέπει πιθανότατα να διεξαγάγει νέες εκλογές στις 14 Ιανουαρίου 2024.

Επίθεση κατά του Φεϊχό και του «σκοτεινού» παρελθόντος του

Η εκπρόσωπος των σοσιαλιστών, Αλεγρία, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Φεϊχό σχετικά με θέματα  αφορούν την οικονομική του κατάσταση και που ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακομή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, το Λαϊκό Κόμμα κατά την τελευταία προεκλογική εκστρατεία (για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου) παρέλειψε να δηλώσει  ότι ο Φεϊχό λάμβανε επιπλέον αμοιβή πέραν του μισθού των 39.250 ευρώ για τη θέση του στο κόμμα. Σύμφωνα με την El País ο συνολικός μηνιαίος μισθός που λαμβάνει ο συντηρητικός ηγέτης είναι στην πραγματικότητα 71.000 ευρώ, ποσό που δεν αποκάλυψε.

Η Αλεγκρία  έκανε αναφορά στο «σκοτεινό» παρελθόν του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Ισπασνιας υπενθυμίζοντας την «αδιαφάνεια» των «φακέλων» που λάμβανε από το κόμμα, αλλά και τη φερόμενη σχέση που είχε με «έμπορο ναρκωτικών».

Από την «κατάργηση» του Σαντσισμού στα «παρακαλετά»

Με αιχμηρό τρόπο, η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι, παρόλο που ο στόχος του Λαϊκού Κόμματος (και του VOX) ήταν να «καταργήσει τον Σαντσισμό», δηλαδή τις πολιτικές της προοδευτικής κυβέρνησης, αρκετές εβδομάδες μετά τις εκλογές, τώρα με παρακάλια ζητά να του επιτραπεί να κυβερνήσει.

Ο λόγος που ο Φεϊχό πρότεινε τη συνεργασία  στον Σάντσεθ σύμφωνα με την ενημερωτική ιστόσελίδα EFE επειδή φοβάται ότι στην περίπτωση που αποτύχει στον σχηματισμό θα «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» για την προεδρία του στο Λαϊκό Κόμμα την οποία φιλοδοξεί να διεκδικήσει και η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντιαθ Αγιούσο, «σκιά» και ισχυρή αντίπαλος του Φεϊχό.

Άλλη μία καθυστέρηση του Σάντσεθ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το EURACTIV ο Σάντσεθ μάλλον θα καθυστερήσει την εμφάνισή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάσει προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλιστών να περιμένει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Νούνιεθ Φεϊχό.

Αυτή είναι η δεύτερη καθυστέρηση της εμφάνισης του Σάντσεθ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε τον περασμένο Ιούνιο να αναβάλει την ομιλία του ενώπιον του ΕΚ, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου, για να μην συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία για τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου.