Αυξάνονται οι πιθανότητες η Πορτογαλία να είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στον διεθνή μηχανισμό στήριξης μετά την Ιρλανδία, επισημαίνει ο Νουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην πορτογαλική εφημερίδα Diario Economico.

Ads

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ελλάδα ισχυρίζονταν αρχικά ότι δεν χρειάζονται διάσωση αλλά, τελικά, μετά την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Οι πιθανότητες [διάσωσης της Πορτογαλίας] αυξάνονται διαρκώς», τόνισε ο «Mr Doom» στη διάρκεια της συνέντευξής του. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Πορτογαλία πλησιάζει σε σημείο καμπής. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να προσφύγει προληπτικά στο μηχανισμό στήριξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην αγορά ομολόγων, οι πιέσεις προς την Πορτογαλία εντείνονται, καθώς είναι η χώρα της ευρωζώνης με τις περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί τη βοήθεια, μετά την Ιρλανδία. Ωστόσο, τονίζει ο κ. Ρουμπινί, ελάχιστοι οικονομολόγοι είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο μιας τέτοιας κίνησης, δεδομένου ότι η Πορτογαλία έχει ήδη ολοκληρώσει τις ομολογιακές της εκδόσεις για φέτος.

Όσον αφορά στην Ισπανία, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να εξετάζει το ενδεχόμενο διάσωσης της χώρας και για το λόγο αυτό εντείνει την πίεση προς την Ισπανία προκειμένου να δρομολογήσει η ίδια τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια.

Ads

“Πορτογαλία και Ισπανία δεν έχουν ζητήσει βοήθεια”

“Οι πορτογαλικές και οι ισπανικές αρχές δεν έχουν ζητήσει τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζον Λίπσκι, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Παγκόσμιων Προτεραιοτήτων στο Ντουμπάϊ.

«Μέχρι στιγμής καμία Αρχή δεν έχει ζητήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και οι σχέσεις συνεχίζονται κανονικά», διαβεβαίωσε αναφερόμενος στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πρόσθεσε ότι «οι πορτογαλικές Αρχές, όπως και οι ισπανικές έχουν ανακοινώσει νέα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πορτογαλικές αρχές θα ανακοινώσουν έναν νέο προϋπολογισμό για το 2011 και οι ισπανικές ανακοίνωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο νέες πρωτοβουλίες».