Οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, με τουλάχιστον 93 νεκρούς, είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

Ads

Αυτό ισχυρίζεται η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά, αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο.

Η FSB προσέθεσε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

Ads

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, να τονίζει σε ανάρτησή του οτι «η Ουκρανία σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς/εκρήξεις […] Η Ουκρανία πολεμά με τον ρωσικό στρατό για περισσότερα από δύο χρόνια. Και όλα σε αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν μόνο στο πεδίο της μάχης. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα […] δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα γεγονότα στα προάστια της Μόσχας θα συμβάλουν στην απότομη αύξηση της στρατιωτικής προπαγάνδας, στην επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης, στη διευρυμένη κινητοποίηση και, τελικά, στην κλιμάκωση του πολέμου. Και επίσης για να δικαιολογηθούν οι προφανείς γενοκτονικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας».

«Οι δράστες θα τιμωρηθούν»

Η Ρωσία θα τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση, δήλωσε ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η επίθεση αυτή δείχνει ακριβώς το μέγεθος της απειλής που συνιστά η τρομοκρατία για τη Ρωσία.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε λίγο νωρίτερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συνελήφθησαν 11 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων 4 άμεσα εμπλεκόμενοι στο μακελειό.