Οι Ουκρανοί δεν έχουν διαψεύσει μέχρι στιγμής τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι κατέρριψαν το ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο, με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους που προορίζονταν για ανταλλαγή και συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, με τις ανακοινώσεις του Κιέβου που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας να προκαλούν περισσότερα ερωτηματικά από όσα υποτίθεται ότι θα έλυναν.

Ads

Έτσι, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών (GUR) ανέφεραν ότι δεν διαθέτουν «αξιόπιστες πληροφορίες» για τους επιβάτες του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

«Δεν διαθέτουμε επί του παρόντος αξιόπιστες και πλήρεις πληροφορίες για τα άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο ή για τον αριθμό τους» ανέφερε η GUR.

Ads

«Σήμερα επρόκειτο να γίνει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε», πρόσθεσε η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία «δεν είχε ενημερωθεί» και δεν της ζητήθηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια γύρω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Νωρίτερα, Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή του και χωρίς να αναφέρεται στο αεροπλάνο, σημείωσε, εκτός των άλλων, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας «όχι μόνο ελέγχουν τον εναέριο χώρο, αλλά παρακολουθούν τα σημεία εκτόξευσης πυραύλων και την υλικοτεχνική υποστήριξη του εφοδιασμού τους (…)

Η καταγεγραμμένη ένταση των βομβαρδισμών (σσ: εννοεί από την Ρωσία) σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών που κατευθύνονται το τελευταίο διάστημα προς το αεροδρόμιο του Μπέλγκοροντ.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μέτρα καταστροφής των μέσων παράδοσης (σσ: των ρωσικών πυραύλων) και ελέγχου εναέριου χώρου για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής, μεταξύ άλλων προς την κατεύθυνση Μπέλγκοροντ-Χάρκοβο».

Στα παραπάνω να προστεθεί, ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστή η συντριβή του μεταγωγικού, κάποια ουκρανικά μέσα, επικαλούμενα πηγές του στρατού, μετέδοσαν ότι καταρρίφθηκε από τα ουκρανικά αντιεροπορικά συστήματα ρωσικό αεροπλάνο που μετέφερε πυραύλους.

Τα δημοσιεύματα «κατέβηκαν» μόλις έγινε γνωστό ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι.