Η αποστολή δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τη Διάσκεψη του Παρισιού για την στήριξη του Κιέβου.
Ο Μακρόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της χθεσινής διάσκεψης για τη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι δυτικοί ηγέτες συζητούν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση.
«Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για πιθανότητα, αλλά για αναπόφευκτο. Με αυτόν τον τρόπο θα το αξιολογήσουμε. Και έτσι πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε αυτές τις χώρες. Και να αναρωτηθούν αν αυτό είναι προς το συμφέρον τους και κυρίως προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.
Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε το γεγονός και μόνο ότι συζητείται η δυνατότητα αποστολής κάποιων στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ ως ένα σημαντικό νέο στοιχείο. Όλα τα άλλα στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου έχουν ήδη εκφραστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρόσθεσε.
Η Μόσχα σημείωσε επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη για το θέμα της αποστολής στρατού, συνέχισε ο Πεσκόφ.
Τόνισε ότι αρκετές χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση του Παρισιού διατηρούν «μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας ενέργειας και του πιθανού κινδύνου άμεσης εμπλοκής σε μια θερμή σύγκρουση».
Πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο γνωρίζει πολύ καλά τη θέση του Μακρόν για την ανάγκη να επέλθει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, Konstantin Gavrilov, δήλωσε στο RIA Novosti ότι οι δυτικές χώρες στέλνοντας τον στρατό τους στην Ουκρανία θα αυξήσουν τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Τι προηγήθηκε
Στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ότι πολλές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στο Κίεβο, σε διμερή βάση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η μελλοντική αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων για να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρώπης να νικήσει τη Μόσχα.
«Σήμερα (σσ: χθες, στη Διάσκεψη του Παρισιού) συζητήθηκαν όλα τα θέματα ελεύθερα και ανοιχτά σε ό,τι αφορά την στήριξη στην Ουκρανία. Δεν υπήρξε καμία απόφαση για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.
Ο ίδιος δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».
Όμως «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία (…) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν βρίσκονται «σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό», ωστόσο «δεν μπορούν να επιτρέψουν» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Δύση επικαλείται την ανάγκη να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία και ταυτόχρονα θέλει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για τη στρατηγική σταθερότητα.
Όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, στο εξωτερικό πιστεύεται ότι τα δύο ζητήματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν ισχύει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, στην πραγματικότητα, η Δύση στοχεύει μόνο στην ήττα της Ρωσίας και όχι στη διευθέτηση του πολέμου και της κρίσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >