Τα σχέδια της Αρμενίας να προσχωρήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιδεινώσουν την εντεινόμενη ρήξη με τη Μόσχα, προειδοποίησε το Κρεμλίνο, δεδομένου ότι η απόφαση θα υποχρέωνε την πρώην σοβιετική δημοκρατία να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν επισκεπτόταν ποτέ ξανά τη χώρα.

Ads

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα Πέμπτη (28/9), ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπό το φως του εντάλματος του ΔΠΔ για τη σύλληψη του Πούτιν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου, η προσχώρηση στο διεθνές νομικό σύμφωνο θα θεωρηθεί «εξαιρετικά εχθρική» προς τη Ρωσία.

«Η Αρμενία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είμαστε συμβαλλόμενα μέρη του [σ.σ. Καταστατικού της Ρώμης] και η Αρμενία γνωρίζει πολύ καλά τη δύσκολη απόφαση που ελήφθη βάσει αυτού του καταστατικού», προειδοποίησε.

Δεν τίθεται ζήτημα σύλληψης Πούτιν στην Αρμενία, διαβεβαιώνει το Ερεβάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν, ο οποίος έχει επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Δύση σε μια προσπάθεια να τερματίσει την εξάρτηση από τη Μόσχα τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης και θα αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Επέμεινε ότι η προσχώρηση στο ΔΠΔ γίνεται αποκλειστικά προς το συμφέρον της ασφάλειας της Αρμενίας και δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Ads

Η Αρμενία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να υπογράψει μια διμερή συμφωνία για μια νομική διευθέτηση της κατάστασης που σχετίζεται με την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης από το Ερεβάν, ανέφερε το Sputnik, επικαλούμενο τον Γεγκίσε Κιρακοσιάν, εκπρόσωπο του Γραφείου του Πρωθυπουργού για Διεθνείς Νομικές Υποθέσεις.

«Προτείναμε στη Ρωσία μια διμερή συμφωνία, ώστε εάν το Καταστατικό της Ρώμης επικυρωθεί από την Αρμενία, οι φόβοι της Ρωσίας να διαλυθούν. Το κείμενο παρουσιάστηκε πριν από αρκετούς μήνες, τον Απρίλιο. Αναμένουμε την αντίδραση των εταίρων» είπε ο Αρμένιος εκπρόσωπος εννοώντας το Κρεμλίνο.

Ο Κιρακοσιάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει καν λόγος για σύλληψη του Πούτιν εάν εμφανιστεί στο έδαφος της Αρμενίας, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αρμενίας, Γκριγκόρ Μινασιάν, η προσχώρηση στο ΔΠΔ είναι απαραίτητη για να λογοδοτήσει το Αζερμπαϊτζάν για φερόμενη στρατιωτική επίθεση και εγκλήματα πολέμου εν μέσω μαζικής εξόδου των Αρμενίων από την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, η εθνοτική αρμενική ηγεσία του μη αναγνωρισμένου κράτους παραδόθηκε μετά από μια αστραπιαία επίθεση την περασμένη Τετάρτη.

Περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει έκτοτε την περιοχή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι υπάρχον μπορούσαν να πακετάρουν σε αυτοκίνητα, λεωφορεία, ακόμη και ανοιχτά φορτηγά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα τόσο για τον Πούτιν όσο και για την Επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, σε σχέση με την απαγωγή και την αναγκαστική απέλαση παιδιών από την Ουκρανία από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Μόσχας πέρυσι. Το Κίεβο δεν έχει επίσης υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, αλλά παραχώρησε στο ΔΠΔ δικαιοδοσία για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν έχει επισκεφθεί την Αρμενία -που τυπικά εξακολουθεί να είναι σύμμαχος της Ρωσίας και μέλος του στρατιωτικού μπλοκ CSTO υπό την ηγεσία της Μόσχας- αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά την όλο και πιο εχθρική υποδοχή από διαδηλωτές που τον κατηγορούν ότι εγκαταλείπει τη χώρα.

*Με πληροφορίες από Politico, Sputnik