Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, μετά και τις σοκαριστικές εικόνες με τους νεκρούς άμαχους που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας αποτροπιασμό.

Ads

Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις παραποίησης τόσο του δημοσιοποιημένου υλικού όσο και ασυνέπειες στην χρονική ακολουθία των ντοκουμέντων, σε σχέση με τις εξελίξεις στο πεδίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με δηλώσεις του την Δευτέρα χαρακτήρισε «προβοκάτσια» και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη όσα σχετίζονται με την Μπούτσα και ενημέρωσε ότι η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύνοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ζητήσαμε έκτακτη συνάντηση του ΣΑ για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες προκλήσεις αποτελούν άμεση απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Η τρέχουσα προεδρεύουσα του ΣΑ, Βρετανία, δεν επιβεβαίωσε χτες ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα απαιτήσουμε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της».

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

«Ποιοι είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», σημείωσε χθες Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

«Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ‘παρήγγειλε’ αυτό το θέμα».

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες και το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από την Μπούτσα αποτελούν πρόκληση σχεδιασμένη για να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι εικόνες ήταν «μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου».

Όπως τόνισε, ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη την Τετάρτη 30 Μαρτίου ενώ το οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάστηκε στα διεθνή ΜΜΕ τέσσερις ημέρες αργότερα, «όταν πράκτορες των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας έφτασαν στην περιοχή».

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Φέντορουκ στις 31 Μαρτίου δήλωνε ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή, χωρίς καμία αναφορά για νεκρούς από πυρά στους δρόμους.