Η Ρωσία δήλωσε ότι απέτρεψε μια συντονισμένη ουκρανική επίθεση στην Κριμαία νωρίς την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν επίσης τη Μόσχα, διακόπτοντας την εναέρια κυκλοφορία στη ρωσική πρωτεύουσα και προκαλώντας φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Ads

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από πλήγματα κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην κατεχόμενη Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, επιδιώκοντας να υπονομεύσει τις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας στην κρίσιμη περιοχή.

Οι επιθέσεις στην ενδοχώρα της Ρωσίας μακριά από τις γραμμές του μετώπου, έχουν επίσης αυξηθεί, με τον δήμαρχο της Μόσχας να λέει ότι τουλάχιστον δύο drones καταρρίφθηκαν στην περιοχή της πρωτεύουσας νωρίς την Κυριακή – κάτι που δεν έχει επαναληφθεί ανεξάρτητα, ενώ δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Κίεβο.

Σε άρθρο γνώμης, ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, προέτρεψε τους συμμάχους του Κιέβου να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, λέγοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ads

«Για παράδειγμα, η πλήρης ή μερική εξάλειψη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι ένα εφικτό έργο, θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία αναζήτησης από τη Ρωσία μιας διεξόδου από τον συνεχιζόμενο πόλεμο», έγραψε ο Danilov στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda.

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν την Κριμαία από διαφορετικές κατευθύνσεις, ανακοίνωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η αναφορά στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram δεν διευκρίνιζε αν προκλήθηκαν ζημιές ή αν υπήρξαν θύματα στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από το Κίεβο με μια κίνηση που καταδικάστηκε ευρέως το 2014, οκτώ χρόνια πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας.

Για μακρύ πόλεμο προειδοποιεί ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιεί πως δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι το τέλος της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα έλθει σύντομα.

«Οι περισσότεροι πόλεμοι διαρκούν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν όταν ξεκινούσαν», τονίζει ο κ. Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke.

«Κατά συνέπεια πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτει.

Η ένοπλη σύρραξη άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022, όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια. Ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί από τον Ιούνιο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχοντας ανακαταλάβει έναν περιορισμένο αριθμό κοινοτήτων.

«Θα θέλαμε όλοι να έρθει η ειρήνη γρήγορα», λέει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Όμως ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν ο πρόεδρος  Ζελένσκι και οι Ουκρανοί σταματούσαν τις μάχες, η χώρα τους δεν θα υπήρχε πλέον».

«Αν ο πρόεδρος και η Ρωσία καταθέσουν τα όπλα, θα έχουμε ειρήνη», προσθέτει.

Για την επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί στη συμμαχία, ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αργά ή γρήγορα η Ουκρανία θα είναι στο NATO».

Το Κίεβο ήρθε πιο κοντά σε αυτό στη σύνοδο της στρατιωτικής συμμαχίας τον Ιούλιο, εξηγεί.

«Όταν αυτός ο πόλεμος λάβει τέλος, θα έχουμε ανάγκη εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί», προειδοποιεί ο Νορβηγός στη συνέντευξη του.

*Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ