Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σήμερα σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης , σε μια ποινική υπόθεση για την οποία ο ίδιος και οι υποστηρικτές του είπαν ότι ήταν κατασκευασμένη για να τον κρατήσουν στην φυλακή και εκτός πολιτικής για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ads

Ο 47χρονος Ναβάλνι,  επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίει ήδη ποινές συνολικής διάρκειας 11,6 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που, όπως λέει, είναι επίσης ψεύτικες.

Σημειώνεται ότι το πολιτικό του κίνημα έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικό».

Το δικαστήριο της αποικίας κρατουμένων IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου εκτίει τις ποινές του, τον δίκασε σήμερα Παρασκευή (4/8) για έξι ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και η σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ads

Η ομάδα του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο δικαστής πρόσθεσε 19 χρόνια στις ποινές που του έχουν ήδη επιβληθεί με βάση τις νέες κατηγορίες.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιδικάσει άλλα 20 χρόνια φυλάκισης σε αποικία κρατουμένων.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε προβλέψει ότι θα του επιβληθεί μακρά ποινή φυλάκισης, αλλά είχε πει ότι αυτό δεν έχει σημασία, επειδή απειλείται επίσης με ξεχωριστές κατηγορίες για τρομοκρατία που θα μπορούσαν να του προσθέσουν άλλη μια δεκαετία.

Οι κατηγορίες αφορούν τον ρόλο του στο κίνημά του που έχει πλέον τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, προσπαθούσε να υποκινήσει μια επανάσταση επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση.