Πάνω από χίλιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, απομακρύνθηκαν από το πλημμυρισμένο Ορσκ, στο Όρενμπουργκ της Ρωσίας, όταν την Παρασκευή, ένα φράγμα που προστατεύει την πόλη από τον ποταμό Ουράλ έσπασε σε τουλάχιστον δύο σημεία.

Ads

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, πρόκειται για ατύχημα που συνέβη λόγω μη έγκαιρης λήψης μέτρων για τη συντήρηση της υδραυλικής κατασκευής.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας κίνησε ποινική διαδικασία βάσει των άρθρων «Παραβίαση των κανόνων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών» και «Αμέλεια».

Επισήμως, 1.121 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 331 παιδιά, απομακρύνθηκαν από τις επικίνδυνες ζώνες, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

Ads

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Ορσκ απομακρύνθηκαν 1121 άτομα, εκ των οποίων 331 παιδιά. Στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας βρίσκονται 283 άτομα, εκ των οποίων τα 77 είναι παιδιά. Πλημμυρισμένα παραμένουν 2450 σπίτια» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η μισή παλιά πόλη  του Ορσκ πλημμύρισε. Οι διασώστες βρήκαν τα πτώματα δύο ηλικιωμένων ανδρών, αν και ο θάνατός τους φέρεται να μην οφείλεται σε πνιγμό.

Το πρωί του Σαββάτου, η στάθμη του νερού έφτασε σε κρίσιμο σημείο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, θα φύγει όχι νωρίτερα από μιάμιση ή δύο εβδομάδες.

Η περιοχή του Όρενμπουργκ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.