Καταζητούμενη από τις ρωσικές αρχές κηρύχθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάια Κάλλας, εξαιτίας του «πογκρόμ» που έχει εξαπολύσει το Τάλιν εναντίον των αντιφασιστικών μνημείων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εδώ και δεκαετίες και το οποίο εντάθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ads

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η ΕΕ γνωρίζει τις πληροφορίες ότι η Κάλλας έχει κηρυχθεί καταζητούμενη στη Ρωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Ναμπίλια Μασράλι σε ενημέρωση από την βελγική πρωτεύουσα.

«Έχουμε δει τις αναφορές. Απ’ όσο γνωρίζω, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τον ενδιαφερόμενο», δήλωσε η ίδια.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάλλας μπήκε σε κατάλογο καταζητούμενων στη Ρωσία.

Ads

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να λογοδοτήσει για εγκλήματα ενώπιον της μνήμης των απελευθερωτών από τον φασισμό και τον ναζισμό.

Το Εσθονικό Πολεμικό Μουσείο δήλωσε νωρίτερα ότι σχεδίαζε να ξαναθάψει τα λείψανα των Σοβιετικών στρατιωτών προκειμένου να αποκαταστήσει το πέρασμα προς το μνημείο των Ιπποτών του Εσθονικού Τάγματος του Σταυρού της Ελευθερίας στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο.

Πρόκειται για 16 τάφους και επιτύμβιες στήλες.

Στη συνέχεια υπήρξαν αναφορές για σχέδια «επαναταφής» των λειψάνων 38 στρατιωτών του σοβιετικού στρατού και ναυτικού.