Μοναδική πρωτιά αποτελεί η καταδίκη του αστυνομικού διοικητή στη Ρωσία επειδή σε τηλεφωνική συνομιλία, η οποία υποκλάπηκε από τους συναδέλφους του, αμφισβήτησε «τον ναζιστικό χαρακτήρα του καθεστώτος στην Ουκρανία.

Ads

Ο ανταποκριτής της Le Monde στην Μόσχα, Benoît Vitkine, περιγράφει αναλυτικά τη νέα αυτή «καινοτομία» του δικαστικού συστήματος στη Ρωσία, το οποίο μετά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν παύει να μας εκπλήσσει. 

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Le Monde, εκδόθηκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση για διάδοση «ψευδών πληροφοριών η οποία βασίστηκε σε τηλεφωνικές υποκλοπές. Ένας λοχαγός της αστυνομίας, ονόματι Σεμιέλ Βέντελ καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών επειδή σε τηλεφωνική συνομιλία του ανέφερε τις δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία, την υποβάθμιση των απωλειών του ρωσικού στρατού και «αρνήθηκε τον ναζιστικό χαρακτήρα του ουκρανικού καθεστώτος».

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, πέρα από την αυστηρότητα της ποινής, είναι ο τρόπος που διενεργήθηκε η εν λόγω έρευνα. Η υποκλοπή, δηλαδή, των τηλεφωνικών συνομιλιών του Βέντελ ο οποίος εργαζόταν ως οδηγός για  υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Η επίσημη αιτιολογία – αφορμή για τη διενέργεια της έρευνας αφορούσε μια παλιά υπόθεση φόνου που έγινε προ 20ετίας και όχι την αφοσίωση του 37χρονου αξιωματικού, οποίος είναι ρωσικής εθνικότητας, όμως γεννήθηκε στο Ιρπίν και ο πατέρας διαμένει στην Μπούτσα. Δύο περιοχές της Ουκρανίας όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά αμάχων. 

«Κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής»

Στον φάκελο της υπόθεσης σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde περιλαμβάνονται τρεις συνομιλίες με φίλους και συναδέλφους από τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο οι ερευνητές έπρεπε να υπερπηδήσουν ένα νομικό κώλυμα.

Το άρθρο του ποινικού κώδικα πάνω στο οποίο βασίστηκαν και που υιοθετήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αφορά στη «δημόσια διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τη δράση του στρατού». Για να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο έπρεπε να βρεθεί το «κοινό» στο οποίο απευθυνόταν ο λοχαγός κατά τη «δημόσια διάδοση των ψευδών ειδήσεων». Ποιο μπορεί να ήταν; Μα ο πράκτορας ο οποίος παρακολουθούσε τον Βέντελ.

Κατά την εκτέλεση της εργασίας του, ο εν λόγω πράκτορας πιθανώς να ένιωθε «αγωνία, φόβο και την αίσθηση ότι δεν προστατεύεται από το κράτος». Αυτή ακριβώς είναι η διατύπωση στον φάκελο της υπόθεσης του Σεμιέλ Βέντελ. 

Το δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε χάρη στις προσπάθειες του φυλακισμένου αντιφρονούντα Ιλία Γιάσιν, ο οποίος γνώρισε τον αστυνομικό κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του και μπόρεσε με κάποιο τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στον φάκελο. Κατά την τελευταία ακρόαση πριν από την καταδίκη, ο δικηγόρος του Βέντελ κατήγγειλε «την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» τονίζοντας ότι ακόμη και οποιαδήποτε ιδιωτική συζήτηση στην κουζίνα ενός σπιτιού θα μπορούσε, πλέον, να εμπίπτει στο εν λόγω άρθρο. Είναι, πράγματι, γεγονός ότι τα δικαστήρια της χώρας έχουν, ήδη, εξετάσει δεκάδες υποθέσεις που προκύπτουν από υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών καταλήγει το ρεπορτάζ της Le Monde.

Οι ελεύθερες φωνές φιμώνονται

Μετά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σαρωτικοί νόμοι λογοκρισίας φιμώνουν τις αντίθετες φωνές στη ρωσική κοινωνία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μία εβδομάδα καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, επικριτής του Κρεμλίνου και πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για προδοσία και άλλα αδικήματα, τα οποία αρνήθηκε ότι διέπραξε.  

Η λίστα των ελεύθερων φωνών που βρίσκονται στη φυλακή είναι μακριά. Τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ. Οι αρχές του αφαίρεσαν την επιμέλεια της κόρης του  επειδή το παιδί έκανε ένα αντιπολεμικό σκίτσο.

Σε φυλάκιση επτά ετών καταδικάστηκε, τον ίδιο μήνα, ζευγάρι για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό επειδή έκαναν αναφορές στο διαδίκτυο για τα θύματα της Μαριούπολης και της Χεβρώνας αλλά και για «βανδαλισμό» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία επειδή έκαναν γκράφιτι με συνθήματα κατά του πολέμου και του Πούτιν.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Αλεξέι Γκορίνοφ, δημοτικός σύμβουλος, καταδίκαστηκε σε κάθειρξη επτά βάσει του εν λόγω νόμου επειδή κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία ως «πόλεμο» απαγορευμένη λέξη στην Ρωσία κι όχι ως «ειδική επιχείρηση».

Πηγή: Le Monde, tvxs.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews