Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο της πόλης Περμ στη Σιβηρία (Ρωσία). Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 28 τραυματίστηκαν. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από τη Ρωσία, που δείχνουν ανθρώπους να πηδάνε από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου για να σωθούν. 

Ads

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν, πως ο δράστης σκοτώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες, ανέφεραν πως ο ένοπλος συνελήφθη και κατά τη σύλληψή του τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 18χρονος ονομάζεται ο Τιμούρ Μπεκμανσούροφ και «είχε ως όνειρό του να πυροβολήσει μια μέρα αδιακρίτως». Δεν δραστηριοποιείται σε κάποια ομάδα αλλά χαρακτηρίζεται «μοναχικός λύκος» και άφησε σημείωμα πριν την πράξη του. «Όσο καιρό γνώριζα τον εαυτό μου, πάντα σκεφτόμουν τον θάνατο», γράφει το κείμενο, σύμφωνα με τον Independent.

«Αποφάσισα για την ημερομηνία, τις 20 Σεπτεμβρίου. Ενώ προσπαθώ να μελετήσω τα περάσματα μεταξύ των κτιρίων, το όφελος από αυτό είναι η εφαρμογή τους με ένα λεπτομερές σχέδιο της πανεπιστημιακής επικράτειας» γράφει ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης.

Ads

«Μισώ τον εαυτό μου, αλλά θέλω να βλάψω όλους όσους μπαίνουν στο δρόμο μου. Το κουδούνισμα έγινε ακόμα πιο δυνατό, σαν μια μέγγενη να σφίγγει το κεφάλι μου. Η αίσθηση ότι όλα γύρω είναι απλά ένα όνειρο δεν φεύγει. Δεν βλέπω λόγο να γράψω κάτι άλλο. Στο τέλος, μπορώ να πω ότι δεν είμαι ο πρώτος και πολύ μακριά από τον τελευταίο. Δεν θα σωθείτε από την απαγόρευση των όπλων, θα σκοτωθείτε από αυτοκίνητα, βόμβες, μαχαίρια, όλα όσα έρχονται στο χέρι. Άνθρωποι σαν εμένα θα καταστρέψουν τα πάντα γύρω σας», φέρεται να γράφει στο σημείωμά του σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Το πανεπιστήμιο Περμ βρίσκεται σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας.

Σύμφωνα με οπτικό υλικό, φοιτητές πηδούσαν από παράθυρα του πρώτου ορόφου για να σωθούν. Φοιτητές και καθηγητές παρέμειναν κλεισμένοι στις αίθουσες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το πανεπιστήμιο προέτρεψε όσους μπορούν να απομακρυνθούν από την πανεπιστημιούπολη. Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο δράστης την ώρα που μπαίνει στο πανεπιστήμιο ενώ ακούγονται φωνές και ένας πυροβολισμός.

Οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν ότι ένα αεροπλάνο με τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό έφυγε από τη Μόσχα με προορισμό το Περμ για να παράσχει βοήθεια στους τραυματίες.

Η Ρωσία έχει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με την οπλοκατοχή, αλλά κάποιες κατηγορίες όπλων διατίθενται προς πώληση, όπως όπλα για κυνήγι, για νόμιμη άμυνα ή για αθλήματα, αν οι επίδοξοι κάτοχοί τους περάσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σημειώνεται, ότι η επίθεση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Τον περασμένο Μάιο ένοπλος έφηβος άνοιξε πυρ μέσα σε σχολείο της πόλης Καζάν σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους.

Αυτή ήταν η πιο αιματηρή επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Ρωσίας από το 2018, όταν ένας φοιτητής σε κολλέγιο της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας σκότωσε 20 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Μετά την επίθεση στο Καζάν, η Ρωσία αύξησε το όριο ηλικίας για νόμιμη αγορά όπλου από 18 στα 21 έτη, αλλά ο νέος νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.