Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με φόντο τη δίωξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ με κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία, καθώς αρκετοί θεωρούν πως η υπόθεση αναμένεται να έχει επιπτώσεις και για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ads

Κι αυτό γιατί η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής, είναι πανίσχυρη. Ως πρόεδρος ο Μενέντεζ νομοθετεί, ορίζει την ημερήσια διάταξη για τις ακροάσεις της επιτροπής, επιβλέπει τις υποψηφιότητες του προέδρου για ένα ευρύ φάσμα θέσεων εθνικής ασφάλειας που υπόκεινται στην επιβεβαίωση της Γερουσίας και εξετάζει τις περισσότερες διεθνείς πωλήσεις όπλων.

Ωστόσο, μετά και την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου, που περιλαμβάνει βαριά αδικήματα, καθώς φέρεται να δέχτηκε χιλιάδες δολάρια και άλλα «δώρα» (ράβδους χρυσού, όπως και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ φαίνεται ότι έχουν πληρωθεί από τρίτα πρόσωπα δόσεις στεγαστικού δανείου), με αντάλλαγμα να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να ωφεληθούν η κυβέρνηση της Αιγύπτου, αλλά και επιχειρηματίες

Μετά την παραίτησή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Μενέντεζ ο οποίος υποστηρίζει ότι η δίωξή του είναι πολιτική και από πίσω κρύβονται συμφέροντα που έχουν ενοχληθεί από την πολιτική δράση του, κλήθηκε να παραιτηθεί και από τη θέση του γερουσιαστή της Πολιτείας Νιου Τζέρσι.

Ads

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, ο Φιλ Μέρφι, του ζήτησε να παραιτηθεί άμεσα, λόγω των κατηγοριών για δωροληψία που αντιμετωπίζει λέγοντας ότι «οι ισχυρισμοί στο κατηγορητήριο εις βάρος του γερουσιαστή Μενέντεζ και άλλων τεσσάρων εμπλεκομένων εγείρουν βαθύτατη ανησυχία. Είναι τόσο σοβαροί που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του γερουσιαστή Μενέντες να εκπροσωπεί τον λαό της πολιτείας μας».

 

Πλήγμα για τον Μπάιντεν

 

Η δικαστική αυτή υπόθεση συνιστά μεγάλο πλήγμα και τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Μπομπ Μενέντεζ, που είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα, λόγω της στάσης τους στα ελληνοτουρκικά, ήταν σταθερός σύμμαχός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε εργαστεί για να αυξηθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας των ΗΠΑ, για θέματα κλιματικής αλλαγής, αλλά και των σχέσεων με την Κίνα.

Ο Μενέντεζ υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου και σε άλλα θέματα, καθώς έχει συμβάλει στην επικύρωση στο Κογκρέσο διορισμών που είχε προωθήσει ο Μπάιντεν, ενώ βοήθησε στη συγκέντρωση πρόσθετης ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Τον ρόλο του αυτό επιβεβαίωσε και ο Ντάνιελ Βάιχ, Ρεπουμπλικάνος, πρώην μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων: «Τον συμπαθείτε ή τον αντιπαθείτε, ο Μενέντεζ έπαιξε έναν απίστευτα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», είπε και σημείωσε ότι η αποχώρησή του αυξάνει την αβεβαιότητα στο Καπιτώλιο σχετικά με την εξωτερική πολιτική, δεδομένων των έντονων διχασμών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε θέματα όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τον Μενέντεζ αναμένεται να διαδεχθεί ως πρόεδρος ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο οποίος επίσης τον είχε διαδεχθεί προσωρινά το 2015, όταν ο Μπομπ Μενέντεζ βρέθηκε πάλι υπόλογος στη δικαιοσύνη, αλλά αργότερα το κατηγορητήριο αποσύρθηκε.