Ο Ρίσι Σουνάκ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είχε ένα «ξέσπασμα θυμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενώ επέμεινε δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα «σύμφωνα με τον νόμο».

Ads

Ο Βρετανός πρωθυπουργός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε τον Έλληνα ομόλογό του ότι χρησιμοποίησε ένα ταξίδι στο Λονδίνο για να «τραβήξει την προσοχή» στο θέμα των αρχαίων ελληνικών γλυπτών.

Ο Σουνάκ ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο την Τρίτη, επειδή είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε παραβιάσει την υπόσχεσή του να μην χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως ευκαιρία για να υποστηρίξει την επιστροφή των γλυπτών.

Ο πρώην συντηρητικός καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν, τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε στο podcast του για το Political Currency ότι προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση, εξετάζοντας θεωρίες, όπως ότι επρόκειτο για τη στρατηγική «νεκρής γάτας», δηλαδή να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχημένες προσπάθειες για το μεταναστευτικό και να προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τους πιο συντηρητικούς από αυτούς.

Ads

«Τότε είναι εύλογο το ερώτημα, είναι απλώς μοχθηρία; Μια σύγχυση;» αναρωτήθηκε ο Όσμπορν και πρόσθεσε: «Είναι επειδή [ο Μητσοτάκης] είχε συναντήσει [τον ηγέτη των Εργατικών] Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη μέρα».

Στο αεροπλάνο για τη σύνοδο Cop28, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν είχε αλλάξει.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ως θέμα νόμου, τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να πραγματοποιηθούν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν δείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι για κάτι τέτοιο».

«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».

Ο Όσμπορν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των μαρμάρων στην Ελλάδα. Είπε ότι πιστεύει ότι η θέση του Κιρ Στάρμερ για το θέμα θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Εκπρόσωπος του Στάρμερ είπε ότι η πιθανή πρωθυπουργία του «δεν θα αφιερώσει καθόλου χρόνο στη νομοθεσία για αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

Ο ηγέτης των Εργατικών επέκρινε τον Σουνάκ κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων στον πρωθυπουργό την Τετάρτη, κατηγορώντας τον ότι «έχασε τα λογικά του».

Ο Στάρμερ είπε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, έναν συνάδελφο του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση που όπως είπε ο Όσμπορν, θα διασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.