Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την είδηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει συνάντηση για το προσφυγικό με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών τη Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και πιθανώς άλλων χωρών. Ωστόσο αυτό που δεν διαψεύδεται, αντίθετα επιβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους, είναι το ρήγμα για την προσφυγική πολιτική μεταξύ των δύο κομμάτων που συνθέτουν τον Δεξιό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ, του CDU και του πιο ακραίου CSU. «Δεν μπορώ άλλο αυτή τη γυναίκα», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ.
Αν η σύγκρουση ολοκληρωθεί με αποχώρηση του CSU τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ με το SPD θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 709 βουλευτών το CDU έχει 200, το SPD 153 και το CSU 46. Άρα σε περίπτωση αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα έχει δύο έδρες λιγότερες από την πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.
Την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Bild κυκλοφόρησε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έκτακτη Σύνοδο ώστε να συζητηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και να παρουσιαστούν προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Οι πληροφορίες διαψεύστηκαν, ωστόσο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε πως υπάρχουν συνομιλίες με μια σειρά κρατών μελών και την Κομισιόν για το θέμα. Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι μεγάλες και είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Αβεβαιότητα επικρατεί και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην ίδια τη Γερμανία. Η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στις αρχές της εβδομάδας πιθανώς να κλιμακωθεί, γράφει η Deutsche Welle. Ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ θα παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα στο προεδρείο του κόμματος του στο Μόναχο το σχέδιο του για το προσφυγικό. Αναμένεται ότι η ηγεσία του CSU θα υιοθετήσει την επίμαχη πρόταση του για απαγόρευση της εισόδου στη Γερμανία σε άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Με άλλα λόγια, ο Ζεεχόφερ ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την επαναλειτουργία του Κανονισμού του Δουβλίνου. Βάση του Κανονισμού υπεύθυνο κράτος μέλος για τον αιτούντα ασύλου είναι αυτό μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ. Επί της ουσίας αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία. Ο κανονισμός σταμάτησε να εφαρμόζεται στην πράξη λόγω των μαζικών προσφυγικών ροών από το 2015 και μετά. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παρέμειναν άκαρπες. «Η Κομισιόν, οι χώρες του Νότου, η Γερμανία και σειρά άλλων χωρών υποστηρίζουν την αναγκαιότητα να μοιραστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ με αναλογικό τρόπο τα βάρη του προσφυγικού. Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμένουν ότι υπεύθυνες για τους πρόσφυγες είναι οι χώρες της εισόδου τους στην ΕΕ. Την άποψη αυτή στηρίζει και η CSU. Η στάση του τροφοδοτείται κυρίως από τον φόβο μήπως χάσει στις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία ψηφοφόρους προς το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία», αναφέρει η Deutsche Welle.
Η πρόταση του Ζεερχόφερ απορρίπτεται από την καγκελάριο. Η Άνγκελα Μέρκελ διαβλέπει τον κίνδυνο αποσύνθεσης της ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει η λογική των μεμονωμένων πρωτοβουλιών και για αυτό επιμένει σε συναινετικές ευρωπαϊκές λύσεις. Η Deutsche Welle σημειώνει πως αυτό που ενδεχομένως εξετάζει η καγκελάριος θα ήταν η Γερμανία να έρθει σε διμερή συνεννόηση με κράτη στα οποία θα γίνεται η επαναπροώθηση.
«Δεν μπορώ άλλο με αυτή τη γυναίκα»
Δύσκολα πάντως μπορεί να εκτιμηθεί αν ο υπουργός Εσωτερικών πράγματι υλοποιήσει την απειλή να εφαρμόσει άμεσα το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι πώς θα αντιδράσει η καγκελάριος και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει αυτούς τους κλυδωνισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμβιβασμό των αδελφών κομμάτων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Ζέεχοφερ εξέφρασε ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με την καγκελάριο. «Δεν μπορώ άλλο να συνεργαστώ με αυτή τη γυναίκα», φέρεται να είπε σε κλειστό κύκλο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >