Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να σχεδιάζει να καταλάβει την Verkhovna Rada (το ουκρανικό κοινοβούλιο) και να προσελκύσει άλλους στρατιωτικούς στο πλευρό του, το ίδιο δυσαρεστημένους με την κυβέρνηση, σύμφωνα με ένα κλειστό chat room της πλατφόρμας ParaBelum, στο οποίο έχουν πρόσβαση Ρώσοι εμπειρογνώμονες, τους οποίους επικαλείται δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου, RIA Novosti.

Ads

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης από την επίμαχη συζήτηση στο ParaBelum, με σχόλια όπως:

«Η πιο σημαντική ενέργεια που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε αστραπιαία είναι να καταλάβουμε την Verkhovna Rada σε ένα συγκεκριμένο σημείο», γράφει ένας από τους συμμετέχοντες στη συνομιλία.

«Όταν το προσωπικό συγκεντρωθεί, οι μαχητές εκπαιδευτούν, η μάζα θα είναι έτοιμη», πρόσθεσε ένας άλλος συμμετέχων στη συνομιλία.

Ads

«Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη για τον στρατό. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Είναι η κύρια κινητήρια δύναμη. Θα λένε από τα χαρακώματα ότι είναι μαζί μας και ο κόσμος θα σηκωθεί», λέει ένας άλλος.

«Ειδικά όταν ο κόσμος βλέπει ότι οι στρατιωτικοί είναι στο τιμόνι και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί τους ακολουθούν – αυτόματα παίρνουν τη σωστή πλευρά», εξηγεί ένας άλλος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο RIA Novosti ότι Ρώσοι ειδικοί είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κλειστό δωμάτιο συνομιλίας με την ονομασία ParaBelum, όπου εκπρόσωποι των επίλεκτων μονάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και της Εθνοφρουράς συζητούν σοβαρά επιλογές για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και της διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σχέδια για τη δημιουργία ενός «ριζοσπαστικού» κόμματος με «μαχητική» – εννοείται ένοπλη – πτέρυγα.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των ουκρανικών οργάνων επιβολής του νόμου προέκυψε στο πλαίσιο μιας πολύμηνης αντιπαράθεσης μεταξύ του πρώην αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζαλένσκι και του περιβάλλοντός του, η οποία έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου με την αποπομπή του στρατηγού.

Ο Ζελένσκι τοποθέτησε στην θέση του αρχηγού του στρατού, τον Ολεξάντρ Σίσρσκι, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε τις Ουκρανικές Χερσαίες Δυνάμεις και έχει αμφιλεγόμενη φήμη μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτικών, ενώ τον ακολουθούν παρατσούκλια όπως συμπεριλαμβανομένων κοροϊδευτικών ονομασιών όπως «Στρατηγός 200» και «Χασάπης της Μπαχμούτ», που συνδέονται με τις τεράστιες απώλειες ανδρών υπό τις διαταγές του.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, σημείωσαν το πολιτικό κίνητρο πίσω από την απομάκρυνση του Ζαλούζνι, που δεν είναι άλλον από τον φόβο του Ζελένσκι για την αυξανόμενη δημοτικότητα του στρατιωτικού διοικητή.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και Έρευνας Μάρκετινγκ SOCIS, ο πρώην αρχιστράτηγος θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές αν αυτές διεξάγονταν στην Ουκρανία το 2024.