Ένας νέος ιστότοπος που δημοσίευσε διαρροή email από κορυφαίους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται με Ρώσους χάκερ, σύμφωνα με αξιωματούχο κυβερνοασφάλειας της Google και πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας υπηρεσιών πληροφοριών.

Ads

Ο ιστότοπος – με τίτλο «Very English Coop d’Etat» αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην Βρετανό κατάσκοπο Richard Dearlove, την κορυφαία προσωπικότητα υπέρ του Brexit Gisela Stuart, τον ιστορικό υπέρ του Brexit Robert Toombs και άλλους υποστηρικτές της καμπάνιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία επισήμως ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, όπως αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των email, αλλά δύο θύματα της διαρροής την Τετάρτη (25/5) επιβεβαίωσαν ότι είχαν γίνει στόχοι χάκερ και κατηγόρησαν τη ρωσική κυβέρνηση.

«Είμαι ενήμερος για μια ρωσική επιχείρηση εναντίον ενός λογαριασμού Proton που περιείχε email προς και από εμένα», δήλωσε ο Dearlove, αναφερόμενος στην υπηρεσία ProtonMail που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικότητας.

Ads

Τι δηλώνει ο επικεφαλής ανάλυσης απειλών της Google

Ο Shane Huntley, ο οποίος διευθύνει την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google, δήλωσε στο Reuters ότι ο ιστότοπος «English Coop» ήταν συνδεδεμένος με αυτό που η εταιρεία που ανήκει στην Alphabet Inc γνώριζε ως «Cold River», μια ομάδα hacking με έδρα τη Ρωσία.

«Μπορούμε να το δούμε αυτό μέσω τεχνικών δεικτών», είπε ο Huntley.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι ολόκληρη η επιχείρηση – από τις προσπάθειες χάκερ της Cold River μέχρι τη δημοσιοποίηση των διαρροών – είχε «σαφείς τεχνικούς δεσμούς» μεταξύ τους.
Οι ρωσικές πρεσβείες στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Reuters, που ζήτησε να σχολιάσουν το θέμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο χειρίζεται τα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης για την MI6, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει. Άλλοι υποστηρικτές του Brexit των οποίων τα email ήταν ύποπτα ότι διαδόθηκαν στον ιστότοπο, επίσης δεν απάντησαν στο Reuters.

Ο τρόπος που ελήφθησαν τα email είναι άγνωστος και ο ιστότοπος που τα φιλοξενούσε δεν έκανε καμία προσπάθεια να εξηγήσει ποιος ήταν πίσω από τη διαρροή. Τα μηνύματα που διέρρευσαν φαίνεται ότι ανταλλάχθηκαν κυρίως μέσω του ProtonMail, η οποία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.