Στο 37,5% θα ανέλθει το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί ακόμα κατά 22,5%. Το ποσοστό αυτό δεσμεύεται και ενδέχεται να υποβληθεί σε κούρεμα σε μεταγενέστερη φάση. Tο Reuters στο κεντρικό του ρεπορτάζ επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τους όρους του κυπριακού μνημονίου, αναφέρει πως οι μεγαλοκαταθέτες στις κυπριακές τράπεζες θα χάσουν πολλά περισσότερα από ό,τι αρχικά φοβόντουσαν.
Στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, οποιοδήποτε ποσό μετά από τυχόν συμψηφισμό καταθέσεων – δανείων υπερβαίνει τις 100 χιλ. ευρώ δεν θα μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου. Από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις στον ELA και οι υποχρεώσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Επίσης, καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών, γενικής κυβέρνησης, εγχώριων χρηματοοικονομικών οργανισμών, υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμφωνίες επαναγοράς χρηματοοικονομικών Μέσων, καταθέσεις της JCC, φιλανθρωπικά ιδρύματα και σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το SigmaLive, μεταβιβάζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία με μερικές εξαιρέσεις. Εάν η αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Κύπρου υπερβαίνει τις υποχρεώσεις που θα μεταβιβαστούν, τότε η Τρ. Κύπρου υποχρεώνεται να εκδώσει αριθμό μετοχών τάξης Α προς τη Λαϊκή. Στην Τράπεζα Κύπρου, από το κούρεμα εξαιρούνται καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών, γενικής κυβέρνησης, εγχώριων χρηματοοικονομικών οργανισμών, υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμφωνίες επαναγοράς χρηματοοικονομικών μέσων, καταθέσεις της JCC, φιλανθρωπικά ιδρύματα και σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Oι «κουρεμένοι» μεγαλοκαταθέτες (πάνω από 100.00 ευρώ) θα πάρουν ως αντάλλαγμα μετοχές της τράπεζας Κύπρου συνολικής αξίας του 37,5% των καταθέσεών τους (όσο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι και το κούρεμα), ενώ το υπόλοιπο των καταθέσεών τους δεν μπορεί να επιστραφεί.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας ύψους 10 δις ευρώ τονίζοντας πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να φύγουμε από το ευρώ». «Σε καμία περίπτωση δεν θα πειραματιστούμε με το μέλλον της χώρας μας», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει στο κεντρικό ρεπορτάζ του το Reuters σχετικά με την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που έχουν ανακοινώσει οι κυπριακές αρχές, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η Κύπρος αποκτά ένα «δεύτερης κατηγορίας ευρώ» καθώς τα χρήματα παγιδεύονται στο νησί με σαφώς πολύ μικρότερη αξία από το ευρώ, που μπορεί να περάσει ελεύθερα στο εξωτερικό.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως οι περιορισμοί θα πρέπει κάποια στιγμή να αρθούν χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα. Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ανέφερε πως η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά.
Αναλυτές εκτιμούν πως οι περιορισμοί δύσκολα θα αρθούν. Ενδεικτικό είναι πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί επιβάλλονται μόνο για επτά ημέρες, ωστόσο λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως οι περιορισμοί ενδέχεται να παραμείνουν για περίπου ένα μήνα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους όρους των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι Κύπριοι και ξένοι μπορούν να λάβουν έως και 1.000 ευρώ σε μετρητά, όταν φεύγουν από το νησί.
Διαβάστε επίσης: Σαρρής: Δεν συζητείται μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων
Εν τω μεταξύ την Τρίτη αναμένεται να αρχίσει το έργο της η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να ερευνήσει όλα τα θέματα για τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας. Μέλη της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής, και οι πρώην δικαστές κύριοι Καλλής και Κωνσταντινίδης. Και οι τρείς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.
Η έρευνα θα καλύψει το χρονικό διάστημα 2006 – 23 Μαρτίου 2013. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει και ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στόχος η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.
«Όλα θα περάσουν από κόσκινο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και τόνισε ότι θα διερευνηθεί σε βάθος πως και γιατί κατέληξαν τα δημοσιονομικά του κράτους σε αυτή την κατάσταση καθώς επίσης και τα όσα έγιναν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.
Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα διαβιβάσει στην πρώτη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής την λεγόμενη «καυτή λίστα» για την διαγραφή από τράπεζες δανείων πολιτικών, στελεχών κομμάτων, συγγενικών προσώπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τράπεζας, στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >