Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ενόπλου έξω από τη Βουλή του Καναδά, την Τετάρτη το πρωί, στην Οτάβα. Ο δράστης άνοιξε πυρ κοντά στο Μνημείο Θυμάτων Πολέμου και στη συνέχεια διέφυγε  προς το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου έπεσαν και άλλοι πυροβολισμοί. Το καναδικό CBC αναφέρει ότι ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του Κοινοβουλίου, ωστόσο αναφέρει πως ενδεχομένως να μην έδρασε μόνος του. Χάος επικράτησε εντός του κοινοβουλίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 

Ads

Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται για τους συνεργούς του δράστη που είναι άγνωστο πόσοι μπορεί να είναι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατιώτης που έχασε τη ζωή του ονομάζεται Τζέισον Κιρίλο (Jason Cirillo) και ήταν 24 ετών,  ενώ ο νεκρός δράστης είναι ο καναδός υπήκοος Μίκαελ Ζεχάφ Μπιμπό (Michael Zehaf-Bibeau) 32 ετών. Το κτήριο έχει αποκλειστεί, ενώ η κυβέρνηση μετά την επίθεση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού καλώντας του πολίτες των περιοχών γύρω από το κοινοβούλιο να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η καναδική αστυνομία ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει για το εάν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτήριο της Βουλής και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του κεντρικού κτηρίου.

Στον πανικό τοπικά μέσα μετέδωσαν πως πυροβολισμοί υπήρξαν και σε ένα εμπορικό κέντρο, ωστόσο η αστυνομία διέψευσε αυτήν την πληροφορία. Πρόκειται «για μια δυναμική και εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε ο Ζιλ Μισό, υπαρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Δεσμευόμαστε να δώσουμε απαντήσεις αμέσως μόλις είμαστε σε θέση να το κάνουμε», προσέθεσε. «Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο όπως αρχικά μεταδόθηκε», επισήμαναν.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ είναι ασφαλής και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εγκατέλειψε το κοινοβούλιο. Το ίδιο έγινε και με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους περισσότερους βουλευτές, ωστόσο υπήρξαν ορισμένοι που εγκλωβίστηκαν σε αίθουσες και γραφεία. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση στην Οτάβα και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

imageΤο περιστατικό έρχεται μετά την αύξηση του δείκτη κινδύνου τρομοκρατικής απειλής από χαμηλό σε μέσο, καθώς την Τρίτη σημειώθηκε επίθεση τζιχαντιστή με αυτοκίνητο σε δύο Καναδούς στρατιώτες στο Κεμπέκ. Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, ενώ τη ζωή του έχασε και ένας εκ των δύο στρατιωτών, που παρασύρθηκαν από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην Οτάβα επρόκειτο να λάβει χώρα την Τετάρτη ειδική εκδήλωση προς τιμήν της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσουφζάι, ωστόσο, μετά και το αιματηρό περιστατικό, ακυρώθηκε.

Tweets about “Ottawa”

Ads