Την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων HAWK στην Ουκρανία εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους Cruise και drones.

Ads

Την είδηση δημοσίευσε το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε δύο Αμερικανούς αξιωματούχους αναφέροντας μάλιστα πως η αποστολή ίσως πραγματοποιηθεί εντός ημερών.

Το σύστημα HAWK αποτελεί αναβάθμιση από τα συστήματα των πυραύλων Stinger, που είναι μικρότερα και βραχύτερου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα, με τα οποία έχει ήδη εξοπλίσει η Ουάσινγκτον την Ουκρανία. Πρόκειται για σύστημα που στον αμερικανικό στρατό αντικαταστάθηκε από τους PATRIOT της Raytheon Technologies. Για το τελευταίο οι δύο Αμερικανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταλεί στην Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την Presidential Drawdown Authority (PDA), ένα εργαλείο που επιτρέπει την απευθείας και κατεπείγουσα αποστολή στρατιωτικού υλικού σε περιόδους κρίσεις από τα στοκ του αμερικανικού Πενταγώνου σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς χωρίς την έγκριση του Κονγκρέσου. Το σύστημα HAWK βασίζεται σε τεχνολογία της εποχής του Βιετνάμ το οποίο έχει έκτοτε αναβαθμισθεί επανειλημμένως.

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον θα εφοδιάσει την χώρα του με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έπειτα από το καταστροφικό μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ότι η Ισπανία θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα συστήματα HAWK.
Σημειώνεται ότι από 24ης Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια 17,6 δις. Δολ.