Ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών στη Λιβύη στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνίς, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό προερχόμενο από τις χώρες της συμμαχίας ενώ επέρριψε ευθύνες στο ΝΑΤΟ για την οπισθοχώρηση στην οποία έχουν αναγκαστεί οι αντάρτες από την αντεπίθεση Καντάφι. Αργά χθες το βράδυ οι καθεστωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την υπό πολιορκία Μισράτα με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον δυο άνθρωποι.

Ads

Ο Γιουνίς δεν αποκάλυψε ωστόσο τον τόπο προέλευσης των όπλων, αναφέροντας αόριστα ότι πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό που προσφέρθηκε στους εξεγερμένους από φιλικές χώρες. Παρόλα αυτά επισήμανε πως «αυτό δεν αρκεί», και απηύθυνε έκκληση στο ΝΑΤΟ να κάνει εξαίρεση στην απόφασή του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύης και να επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς, που μάχονται ενάντια στον Μουαμάρ Καντάφι, να επιτεθούν στα στρατεύματά του με τα δικά τους αεροπλάνα.

Νωρίτερα μάλιστα είχε απευθύνει και ενστάσεις κριτικής στο ΝΑΤΟ, γιατί κατά τη γνώμη του, καθυστέρησε να ξεκινήσει τις επιδρομές κατά του καθεστώτος Καντάφι. «Από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ανέλαβε τις επιχειρήσεις, οι βομβαρδισμοί περιορίστηκαν και εμείς οπισθοχωρούμε», δηλώνουν οι αντικαθεστωτικοί, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «εάν το ΝΑΤΟ δεν κάνει σωστά τη δουλειά του» αφού «αφήνει τους κατοίκους της Μισράτα να πεθαίνουν». Ο Γιουνίς, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Καντάφι, αυτομόλησε στις τάξεις των εξεγερμένων εγκαταλείποντας τους παλιούς συντρόφους του.

Πάντως, η Ατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους» της Μισράτα, ενώ στο Παρίσι, ο υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι αντικαθεστωτικοί θα αναλάβουν την τροφοδοσία της πολιορκημένης από τις καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης πόλης από θαλάσσης.

Ads

Η κατάσταση στη Μισράτα «δεν μπορεί να συνεχισθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. «Η Μισράτα βρίσκεται σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχισθεί και θα συνομιλήσω για το θέμα σε λίγες ώρες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ» Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Παραδεχόμενος ότι υπάρχει κίνδυνος καθήλωσης στη λιβυκή κρίση, ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός δεν εντέλλεται να επιδιώξει την ανακατάληψη εδαφών. «Ζητήσαμε επισήμως να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, αυτό καθιστά τις επεμβάσεις δυσκολότερες διότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν καταλάβει καλά την κατάσταση και έχουν την τάση να πλησιάζουν τον άμαχο πληθυσμό», είπε. «Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πρέπει και αυτό επίσης να οργανωθεί. Τελικά, ό,τι συμβεί επί του πεδίου εξαρτάται από αυτούς. Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό και όχι για να καταλάβουμε εδάφη», επέμεινε ο Αλέν Ζιπέ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αναγκαία η επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η διεθνής στρατιωτική δράση δεν αρκεί για να πείσει τον Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η σφοδρή αντεπίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι δυνάμεις του Καντάφι στην περιοχή γύρω από την Μπρέγκα υποχρέωσε τους εξεγερμένους να υποχωρήσουν κατά ακόμα 20 χιλιόμετρα με κατεύθυνση τη Βεγγάζη.

Οι δυνάμεις Καντάφι βομβάρδισαν τη Μισράτα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού το βράδυ της Τρίτης από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, στην πόλη Μισράτα, η οποία τελεί υπό πολιορκία εδώ και τρεις εβδομάδες.

«Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και 26 άλλοι τραυματίστηκαν από τις φονικές επιθέσεις στη Μισράτα», ανέφερε ένας αντάρτης προσθέτοντας πως «Ήμουν στο νοσοκομείο και είδα τις σωρούς αυτών που έχασαν τη ζωή τους αλλά και αρκετούς από τους τραυματίες».

Ο κυβερνητικός στρατός που πολιορκεί τη Μισράτα, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα άλλος αντάρτης, βομβάρδισε την Τρίτη την πόλη, αλλά μετά σταμάτησε. Ανέφερε ακόμα ότι οι επιθέσεις κυρίως εκδηλώθηκαν γύρω από το λιμάνι της πόλης, αλλά και κοντά στο κέντρο της, στην περιοχή της οδού Τριπόλεως.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Κομσομόλσκαγια Πράβντα, εκατοντάδες Λευκορώσοι μισθοφόροι βοηθούν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι να αντιμετωπίσει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Ένας από τους μισθοφόρους, που μίλησε τηλεφωνικά με την εφημερίδα, είπε ότι ο μισθός του ανέρχεται στα 3.000 δολάρια το μήνα και επιβεβαίωσε ότι στη Λιβύη υπάρχουν πολλές εκατοντάδες Λευκορώσοι στρατιωτικοί.

Προειδοποιήσεις Λαβρόφ στο ΝΑΤΟ

Να μην εξοπλίσει τους Λίβυους εξεγερμένους κάλεσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ίντερφαξ. «Αυτό (ο εξοπλισμός των εξεγερμένων) θα παραβίαζε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε αναφερόμενος στην απόφαση 1973, η οποία καλεί για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε να προστατευθεί η ζωή των Λίβυων πολιτών από τις επιδρομές των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα εμπλακεί στην στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης και κάλεσε όλες τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις.

Μήνυμα Καντάφι στον Ομπάμα

Ένα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε την Τετάρτη ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα μαχητικά αεροπλάνα τους που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη, όπως μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana. Το περιεχόμενο του μηνύματος δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνει, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, δήλωσε ότι ο Ομπάμα έλεγε εδώ και εβδομάδες ότι μια εκεχειρία στη Λιβύη θα εξαρτηθεί από «πράξεις και όχι λόγια και από ένα τερματισμό της βίας». «Τα λόγια δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις πράξεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο στρατός των ΗΠΑ απέσυρε τη Δευτέρα τα μαχητικά αεροπλάνα που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι ΗΠΑ θα παρέχουν μόνο αεροπλάνα για ανεφοδιασμό με καύσιμα εν πτήση, ενώ θα συμμετέχουν σε αποστολές παρεμβολών στις τηλεπικοινωνίες, παρακολούθησης και συντονισμού.

Επικοινωνία Παπανδρέου-Ανάν για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Τηλεφωνική συνομιλία με τον τέως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μετέχει της Αφρικανικής Ένωσης, είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και ιδιαιτέρως οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τις πολιτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα, όπως και οι σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας, τις οποίες ήδη η κυβέρνηση συζητά με πολλούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.

Α. Νταβούτογλου: Κίνδυνος κλιμάκωσης του φανατισμού στον Κόλπο

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παγιδευθεί η περιοχή του Κόλπου σε μια κλιμάκωση της έξαρσης του φανατισμού. «Είμαστε ενάντια σε κάθε φανατική έξαρση στην περιοχή μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της κυβέρνησης του Μπαχρέιν Αχμάντ αλ-Χαλίφα.

«ο Μπαχρέιν και οι χώρες του Κόλπου, είναι η ραχοκοκαλιά της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή και για αυτό δεν επιθυμούμε να καλλιεργείται κάθε είδους ένταση σε αυτό το γεωστρατηγικά αλλά και οικονομικά πολύ σημαντικό τμήμα του πλανήτη», τόνισε ο Τούρκος υπουργός. Ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι το Μπαχρέιν, αποτελούσε κατά το παρελθόν, ένα καλό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης Σιϊτών, Σουνιτών και πιστών από άλλα δόγματα.

«Αν συνδεθεί ο θρησκευτικός φανατισμός με τις πολιτικές διαφορές, τότε θα έχουμε προβλήματα και θα δούμε τις κοινωνίες μας να διαχωρίζονται από τις πολιτικές διαφορές και τη θρησκευτική ταυτότητα», ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του ο Αχμάντ αλ-Χαλίφα, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ότι η είσοδος στη χώρα των στρατιωτικών δυνάμεων, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μπορεί να χαρακτηριστεί ως εισβολή, η πως τα μέτρα ασφαλείας στα οποία καταφεύγει η μειονότητα των Σουνιτών που κατέχει την εξουσία, στοχεύουν στον περιορισμό της πλειοψηφίας των Σιϊτών.

Τα στρατεύματα του Κόλπου που διοικούνται από τη Σαουδική Αραβία, μπήκαν στο Μπαχρέιν το Μάρτιο, κατόπιν κυβερνητικού αιτήματος, μετά από την αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας που αν και κατέφυγαν σε χρήση ωμής βίας, δεν κατόρθωσαν να ελέγξουν τις λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν κάλεσε το καθεστώς Αχμαντινετζάντ να αντιληφθεί ότι «αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό που αντιλαμβάνεται ή φαντάζεται η Τεχεράνη», ενώ ελπίζει ότι σύντομα οι Ιρανοί «θα αντιληφθούν την πραγματικότητα». Ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντήσει και στελέχη της αντιπολίτευσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.