Δίχως την εξασφάλιση κάποιου σημαντικού υπουργείου φαίνεται να καταλήγει ο γενικός γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι στην νέα ιταλική κυβέρνηση, καθώς η νικήτρια των εκλογών Τζιόρτζια Μελόνι φαίνεται να έχει άλλα σχέδια. 
  
Η είδηση, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα La Repubblica, θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις εσωτερικές σχέσεις και ισορροπίες της συντηρητικής συμμαχίας, από την στιγμή που ο Σαλβίνι έχει εκφράσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα την επιθυμία του να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στην ίδια θέση που κατείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ads

Σημειώνεται ότι η Μελόνι, μετά την δήλωσή της τη νύχτα των εκλογών, δεν συνάντησε τους δημοσιογράφους για την καθιερωμένη, μετεκλογική συνέντευξη Τύπου και άφησε να μιλήσουν κάποια άλλα στελέχη του κόμματος.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις των δύο συμμάχων δεν είναι και τόσο καλές. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021, αφότου τα Αδέλφια της Ιταλίας κατάφεραν να αποσπάσουν ψήφους από τη Λέγκα στα βόρεια προπύργια της στις τοπικές εκλογές, μια μυστική ηχογράφηση αποκάλυψε ότι ο Σαλβίνι αποκάλεσε τη Μελόνι «μπελά».

► Διαβάστε επίσης: Τα δύο «χαλίκια» στο παπούτσι της Μελόνι

Ads

Έκτοτε, όπως έχει γράψει η ανταποκρίτρια της Guardian στη Ρώμη Angela Giuffrida, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους σιγοβράζει, και ενώ μοιράζονται αρκετές κοινές πολιτικές, πρόσφατα συγκρούστηκαν για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας: τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις, ενώ ο Σαλβίνι τις επέκρινε διότι «γονάτισαν την Ιταλία».

Στο μετεκλογικό τοπίο πάντως, η Λέγκα, δίχως να έχει αγγίξει ούτε το 9% των ψήφων δείχνει αποδυναμωμένη για όποια του διεκδίκηση.

Σύμφωνα με την Nadia Urbinati, πολιτική αναλύτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια «ο Σαλβίνι βρίσκεται σε παρακμή και για έναν μεγαλομανή σαν αυτόν, κάτι τέτοιο θα ήταν αφόρητο, επομένως είναι πιθανό να υπάρξει ψυχολογική ένταση».

Ωστόσο, για τις όποιες «ζυμώσεις», υπάρχει περιθώριο σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων, καθώς το νέο κοινοβούλιο θα συσταθεί σε σώμα μόνον στις 13 Οκτωβρίου. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για να αναθέσει, αμέσως μετά, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι αναλυτές αναμένουν επίσης να διαπιστώσουν πώς θα κινηθεί ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ίδιος επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος της Γερουσίας, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη η αντίδρασή του ανήμερα των εκλογών. Όταν μια ψηφοφόρος τον ρώτησε αν η Τζόρτζια Μελόνι τον φοβίζει, εκείνος απάντησε: «ε ναι, με φοβίζει λίγο».